IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов призова обща армия да се грижи за сигурността в Европа

България задължително трябва да въведе еврото, заяви премиерът

13:21 | 05.06.17 г. 5
Бойко Борисов призова обща армия да се грижи за сигурността в Европа

Премиерът Бойко Борисов призова Европейския съюз да обедини силите си и да направи европейска армия, която да се грижи за сигурността на всички държави от Общността.

Според него ЕС трябва да се защитава със своя отбрана като цяло и това е най-правилното решение.

"Какво по–просто от това? Имаме единни решения, имаме единна валута, Европейски парламент, Европейска комисия. Колко танка има Германия, Франция, България - дали са ни нужни поотделно на всички тези държави? Колко самолета, гаубици имат отделните страни. Европейският съюз трябва да се защитава със своя отбрана като цяло", каза той по време на дискусията "Европа отново на път".

Борисов припомни, че преди 25 години се говореше за разоръжаване, а сега заради новите предизвикателства стана модерно да се говори за това кой колко милиарда бил похарчил за въоръжаване.

"Каква е Европа в момента и ако направя една справка, съм написал 20-30 съболезнователни адреса само в последните месеци. Чудим се какво да напишем в тях. Всяка сутрин се събуждаме и дали в Лондон, дали в Афганистан, дали на друго място - десетки убити и ранени. И се въртим около средствата и не си говорим за причините, които не са удобни политически. А то е толкова ясно докато върви надпревара за въоръжение", коментира той.

Борисов каза още, че България задължително трябва да въведе еврото, защото е поела този ангажимент.

"Дори и в България си позволяваме да казваме – когато станем готови, когато ние решим, тогава ще влезем в еврозоната, но, когато сме подписвали, много ясно е записано, че трябва да приемем еврото. Като нация, като политически елити трябва да вземем решение и да кажем, че ще направим всички усилия да влезем в чакалнята на еврозоната. В противен случай не можем да се сърдим, че държавите в еврозоната искат да си гарантират своята валута", коментира той.

По думите му България няма друг път освен да работи с цялата си активност, на всички нива, за цялостта и силата на Европейския съюз.

"В момента имаме съседи с много проблеми. Трябва да бъдем перспектива на хората, които живеят в този регион", каза още той.

Вижте снимки от дискусията тук.

Четете още в Dnes.bg

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 2
Тава е
преди 6 години
Бравооооо! От кой ще ни пази общата армия: от САЩ, Ислямистите, Русия? Или ще гледа как Кипър го превземат Турците, а може и България! Ще гледа как САЩ унищожават съществуваща федерация , а Европа ще се обединява! Смехурко, слез от клона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
Батко
преди 6 години
Тоя няма ли да се маха ат тука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Батко
преди 6 години
Тоя няма ли да се маха ат тука!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
LaCosta
преди 6 години
за скриване на очевидната неспособност на сегашна България да изгражда и поддържа армия, качествено образование и здравеопазване /не за 9, а за 6 милиона българи/, инфраструктура, развито селско стопанство, промишленост и индустрия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
LaCosta
преди 6 години
"Премиерът Бойко Борисов призова Европейския съюз да обедини силите си и да направи европейска армия, която да се грижи за сигурността на всички държави от Общността." Доколкото разбирам вожда ни, ние ще продължим да си бъдем с малка, но "високо ефективна" армия от 18 000 души с 4 самолета и 5 танка, примерно, но тарикатски ще разчитаме на френските и германските данъкоплатци да поддържат техните си армии, които да пазят и нас при нужда. Мнооого хитро. Немците и французите със сигурност ще бъдат възторжени от този наш тарикатлък.И под чие командване ще бъде евентуално тази европейска армия? - Под европейско, т. е. френско-германско.И на чия страна ще се намеси тази армия, ако Гърция реши да премести границата с България малко по- на север? Може би немците и французите ще дойдат на Балканите да защитават българската земя?Това явно е някаква нова брюкселска политика за прехвърляне на още суверенитет към метрополията, която идеално пасва на нашите управляващи за скриване на ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още