IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов отказа да подаде оставка заради битката за ООН

Премиерът обвинява Бокова, че е блокирала Георгиева за лидерския пост в ООН, като е проявила нахалство и е продължила в надпреварата

14:59 | 06.10.16 г. 6
<p>
	Премиерът Бойко Борисов. <em>Снимка: БТА</em></p>

Премиерът Бойко Борисов. Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов няма да подаде оставка, както поискаха БСП Лява България, ДПС и АБВ, заради резултатите от избора на генерален секретар на Организацията на обезинените нации (ООН). Това съобщи Борисов пред журналисти при старта на новата европейска гранична агенция на граничния пункт Кап. Андреево, предава пресцентъра на Министерския съвет.

„Огромен натиск сме приложили – виждате оценките на всички по нашата дейност каква е. Вчера съм се върнал със 180 милиона за бюджета. А заради АБВ сме платили 3 милиарда, заради големите „шлемове“ на провалили се политици, с по 4% рейтинг. Какво искат – да си върнат Орешарски пак? Прекрасно са се събрали БСП, АБВ и ДПС“, заяви Борисов.

Премиерът посочи, че в продължение на две години Ирина Бокова – първоначалният кандидат, от който правителството оттегли подкрепата си заради незадоволителното й представяне, е полагала големи усилия. Въпреки това обаче тя не е влязла в “позиция, от която да атакува първото място” при вота за следващия лидер на ООН.

“Знаехме, че г-жа Бокова ще получи червени бюлетини от наши партньори, опитахме и с втори кандидат, само че тя тогава прояви нахалство и не се отказа. Защото тя на практика отиде да блокира г-жа Георгиева”, коментира той.

Премиерът посочи, че смяната на кандидата за поста не е гаф. „Имахме увереността на много от държавите. Георгиева за няколко дни постигна значителен резултат без кампания, просто само с отиването си.

Според него Антониу Гутериш е бил определен за поста още от самото начало. “Единственото, за което аз съжалявам от този избор, е че вече принципите не съществуват, принципът за жена от Югоизточна Европа. И ние за това атакувахме с втора кандидатура, след като знаехме, че за Бокова ще има червени бюлетини и затова Унгария, Полша, Румъния пратиха писмо да искат ние да го направим, защото нямаше друга жена в тази част на Европа с шанс”, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
d333
преди 7 години
Може пък и да не я изберат, а да заработят едни печатници и да ни кажат после, че пак ние сме си я избрали, без да сме я избирали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
honaniga
преди 7 години
Ама простолюдието му вярва. Те са болшинство в момента и ще си изберат майка Цецка. Тогава какво да правим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
honaniga
преди 7 години
Извинявам се.Римлянин от Източна Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
honaniga
преди 7 години
Как се изгълабаркаха с България заради смотаните ни политици.Следващият път ще пуснат мухата че за следващият мандат ще избират *** от Източна Европа. Баце ще има вече трима достойни кандидати-Бат Сали, Цар Киро и Софи Маринова.Голяма излагация. Лично аз се срамувам. Това не го виждам при нашата политическа върхушка.Сега предстоят и мачовете.После изборите.Мъка, мъка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 6
comet
преди 7 години
Въпросът е на живот и смърт за ББ да има американска/брюкселска подкрепа, гаранции и охрана, защото ако ги няма, тоя патриот отдавна да е в САЩ при дъщеря си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още