IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов поиска оставките на цялото ръководство на "Гранична полиция"

Вътрешният министър вече прие оставките на директора на "Гранична полиция" и един от заместниците му

15:28 | 15.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Борисов поиска оставките на цялото ръководство на "Гранична полиция"

Министър-председателят Бойко Борисов е разпоредил на министъра на вътрешните работи да поиска оставките на ръководството на "Гранична полиция" във връзка с информация, че обвинен за трафик на мигранти е спечелил обществена поръчка на главната дирекция. Това съобщи пред журналисти премиерът при посещение в Ловеч, цитиран от БТА.

"Освен срам друго не мога да кажа. Вчера, когато го научих, разпоредих на вътрешния министър ръководството на "Гранична полиция" да си подават оставката и да напускат постовете, защото при тези усилия, които полагаме - и армия, и гранична полиция, и редовият състав, и моряците, които служат, както и нашата лична ангажираност ежедневно, усилията, които полагаме всички, изведнъж заради някакво недоглеждане или някой, който си е правил далавера - не мога да кажа какво е, защото Бъчварова проверява в момента, но трябва да се понесе веднага отговорност. Отговорност за такъв скандал носи директорът, заместник-директорът, всички, които са поставени от нас там, за да бдят да не се случва такова нещо", каза Борисов.

По думите му след като не са предотвратили и не са взели мерки, когато е трябвало, те не са за тези постове. "Надявам се в рамките на днешния ден вицепремиерът да постави нови хора на това място, иначе ще ги поставя аз", добави министър-председателят.

Междувременно директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ и един от заместниците му са подали оставки. Вътрешният министър е приел оставките на главен комисар Антонио Ангелов и на старши комисар Йотко Андреев,  ръководил процедурата по ЗОП и сключил договора за наемане на автобус за транспортиране на незаконно преминали и задържани лица във вътрешността на страната, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Вчера по разпореждане на ръководството на МВР е започнала обстойна проверка и преглед на процедурата. Проверката ще продължи до изясняване на всички детайли.

В Ловеч Борисов коментира още една поискана оставка - тази на кмета на столичния квартал "Младост" заради плановете за застрояване на зелени площи. "Квартал "Младост" на София в момента е един от най-хубавите квартали - като се започне от прекарването на Южната дъга, бизнес центъра, метрото, санираните училища и детски градини, трилентовите булеварди", каза Борисов и добави, че последните събития са създали възможност някой да се възползва, за да говори за влошено качество на живот. По думите му с президентските избори ще се проведат частични избори за кмет на район "Младост".

Премиерът определи позицията на европейските държави по мигрантската тема като "тежка европейска несолидарност", защото "да се заградят държавите в Европа и да казват: "Ние сме спокойни, а България и Гърция да понесат целия натиск в момента на бежанската криза", това не мога да нарека европейска солидарност нито спазване на подписаните договори за свободно движение на хора. Ние сме много дипломатични, но, повярвайте ми - и изключително остри с колегите в Брюксел".

Борисов заяви още, че по проблема е разговарял и с президента Ердоган, и с премиера Йълдъръм, постигната е договореност за ежедневни контакти на ниво вътрешни и външни министри. По думите му самите турци изнемогват в задържането на бежанците, а военното положение им изсмуквало извънредно много финансови ресурси, затова по-рядко поглеждали към бежанската криза.

"В момента Турция не получава нищо от България. Искам да кажа на тези аналитици, които всеки ден се упражняват, че ако не се полагаха тези усилия за запазването на добри отношения, просто те нямат ангажимент към бежанската криза. Европа не е изпълнила голяма част от поетите ангажименти, щото те са в пъти повече от това, което ние сме направили. Турците имат абсолютното морално право да кажат: "И вие не изпълнявате ангажиментите - оправяйте се".
"България харчи стотици милиони за охрана на границата. Не знам дали друг щеше да се справи. Отстрани може би изглежда лесно, но повярвайте ми, никак не е. От едната страна на Черно море е Крим, от другата Истанбул", каза още премиерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още