IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов призова да се затворят границите на ЕС

Да се спре притокът на мигранти, докато не се реши проблемът с тези, които вече са влезли в Европа, настоя премиерът в парламента

13:55 | 13.01.16 г. 2
Борисов призова да се затворят границите на ЕС

Границите на ЕС трябва да се затворят и да се спре притокът на мигранти, докато не се реши проблемът с тези, които вече са влезли в Европа, настоя премиерът Бойко Борисов по време на първия за годината блиц-контрол в парламента.

"Позицията ни винаги е била, че не само квоти трябва да се направят, а незабавно да се затворят границите“, отговори той на соцлидера Михаил Миков, който поиска да знае какво е отношението на правителството за квотите за разселване и дебатът за преосмисляне на споразумението от Дъблин, което задължава бежанците да подадат молба за убежище в първата държава от Евросъюза.

Според Борисов това споразумение не работи. Той смята, че в Европа могат да останат тези, които бягат от смъртта и войните и за тях ще се осигури образование, работа, социални грижи, защото ще се интегрират. Другите мигранти обаче трябва да бъдат връщани по родните им места.

"Подкрепихме квотите, но и те няма как да сработят по простата причина, че тогава няма да правим лагер, а трябва да правим затвор, защото имаме по 6-7 пъти задържани хора - бягат, връщат се", призна премиерът. Според него в Европа няма позиция, която да ни каже какво ще стане и как ще стане.

"Различни държави градят своите интереси, защитават ги. На самите общества не им харесва това, което се случва, едни ги поканиха, а други трябва да дават милиарди за да ги издържат", каза още Борисов.

Според него и последните събития като проява на агресия от страна на мигранти като сексуалните посегателства над жени в нощта срещу 1 януари в Германия, са показали, че много трудно "тези маси ще бъдат интегрирани".

"Вече основно задържаните по нашите граници са афганистанци, а те са израсли в условия на войни и около тях талибани. Трудно е да интегрираш такъв човек, защото отношението им и към жените е друго заради тяхното възпитание", обобщи премиерът.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 8 години
Когато един човек от улицата не различава мигрант от бежанец, това е неграмотност. Когато обаче един премиер го прави - това е срам за нацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Е това сега е позиция.Без недомлъвки и дипломатическо премълчаване на истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още