IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов призова за увеличаване на китайските инвестиции у нас

Българският премиер покани и повече китайски туристи да посетят България

12:52 | 16.10.15 г. 2
Борисов призова за увеличаване на китайските инвестиции у нас

За увеличаването на китайските инвестиции и броя на китайските туристи у нас призова българският премиер Бойко Борисов по време на среща с министъра на външните работи на Китай Ван И. Той е на посещение у нас по покана на българския си колега Даниел Митов, съобщават от правителствената пресслужба.

Потенциал за реализиране на инвестиции беше отбелязан в редица сфери, сред които китайският външен министър открои строителството. Като други възможности за задълбочаване на сътрудничеството бяха посочени селското стопанство, транспорта, културата, науката и технологиите.

По данни на БНБ в периода 1996 – 2014 г. китайските инвестиции в България възлизат на общо 134 млн. евро. Пикът е през 2011 година – 49,2 млн. евро, докато през миналата година са били едва 0,4 млн. евро.

От  последните данни на икономическото министерство е видно, че България се радва на сериозен ръст на китайските туристи през 2014 г спрямо 2013 г. – с малко над 30%. Броят им обаче е незначителен – почти 14 хил. души.

По отношение на българските посещения в Китай обаче има намаление от 30 на сто до 1 999 души през 2014 г.

Китай е основен търговски партньор на България в Азия. Износът ни към страната е на обща стойност 714 млн. долара, докато вносът надхвърля 1,15 млрд. долара. От Министерството на икономиката обаче отчитат известно намаление на двустранната търговия - в рамките на 0,76 на сто. 

Основната част от износа ни съставлява рафинираната мед и сплавите (55,7%) и медни руди и техните концентрати (почти 16%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:01 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
абе ше се сети тоя към кой да се обърне, но по-добре късно отколкото никога ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още