IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП няма да отстъпи за разследващите функции на антикорупционната комисия

Президентът е готов да поеме отговорността по назначаването на председателя на бъдещия орган, каза Корнелия Нинова

18:09 | 01.09.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

БСП няма да отстъпи от текстовете за разследващите функции на антикорупционния орган и за назначаването на председателя му от президента. Това каза пред журналисти лидерът на левицата Корнелия Нинова след срещата си с държавния глава Румен Радев, на която бе обсъден антикорупционният закон на партията, предава Агенция „Фокус“. 

Нинова посочи, че с президента не са поставяли на сравнение законопроекта на БСП и този на Министерството на правосъдието. 

„Представихме своя и беше важно да уточним два въпроса. Тъй като само в нашия се предвижда президентът да назначава председателя на Агенцията, искахме да чуем мнението на президентската институция", каза Нинова и подчерта, че президентът е готов да поеме тази отговорност.

Нинова поясни, че вторият въпрос, който е бил обсъден, са разследващите функции на органа за борба с корупцията, тъй като това отличава двата законопроекта.

По думите на Нинова президентът също е на мнение, че този орган трябва да има разследващи функции.

Днес стана ясно, че ДПС ще подкрепи промените в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, но при определени условия. Според ДПС управляващите не са успели да разсеят съмненията, че заедно с новия закон създават „паралелни разследващи структури със съмнителна ефективност“.

В коментар президентът Румен Радев каза, че здравата институционална логика изисква именно държавният глава да назначава председателя на Агенцията за борба с корупцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още