IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централизираният конкурс за държавните служители влиза в сила от 2018 г.

Подборът ще е на два етапа, ограничават се правните възможности за заобикаляне на конкурсите

11:56 | 09.03.16 г. 1
Централизираният конкурс за държавните служители влиза в сила от 2018 г.

От 2018 г. се въвежда централизиран конкурс за подбор на държавни служители. Това предвиждат промени в Закона за държавния служител, които правителството е одобрило днес, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Дотогава трябва да са осигурени необходимите технологични и организационни предпоставки за новата система за подбор на чиновници.

Промените бяха публикувани за обществено обсъждане в края на миналата година. С тях се цели да се ограничат и правните възможности за заобикаляне на конкурсите за заемане на длъжност в държавната администрация чрез назначения на непълно работно време, заместване по вътрешно съвместителство и т.н.

Предвижда се конкурсите за публичната администрация да са на два етапа – централизиран и специализиран. При първия ще се определя нивото на общите компетентности и основните познания, необходими за заемане на държавна служба, а при втория - нивото на специфичните компетентности и професионалните и деловите качества на кандидатите, необходими за заемане на конкретна длъжност.

Конкурсите ще се провеждат от Института по публична администрация. Резултатите от тях ще са валидни три години.

Предвижда се да се въведат и специални тестове за заемане на ръководна длъжност в администрацията, както и при преминаване от една административна служба в друга.

С поправките се забранява назначаване по заместване и преназначаване на свободна длъжност на наетите по заместване лица, които не са преминали успешно централизирания етап на конкурса. Ще влезе в сила и забрана за преназначаване на лица, назначени на непълно работно време на длъжности, които са определени за заемане на пълно работно време, както и за назначаване на ръководна длъжност на непълно работно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
fras
преди 8 години
А защо от 2018 г.?Защо не от другия месец?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още