IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се двоен спад на руските и украинските туристи у нас през 2015 г.

Туроператори предлагат летният сезон да бъде удължен

14:07 | 26.01.15 г. 5
Очаква се двоен спад на руските и украинските туристи у нас през 2015 г.

През тази година се очаква спадът на руските и украинските туристи да е два пъти пъти по-голям в сравнение с понижението от 2014 г. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която представи днес кампания за насърчаването на вътрешния туризъм.

За миналата година от януари до ноември руските туристи са били с 3,2%, или 21 хил. души, по-малко в сравнение с предходния период. Украинските туристи пък са намалели с 8,2%, или 56 хил. души.

„За тази година ги умножавам минимум по две. Това са вътрешни анализи. Нямаме официални данни. Самият факт, че има такава тенденция, показва, че следва да работим с такива нагласи“, заяви Ангелкова.

Мерките, които може да противодействат на тази тенденция, са облекчаване на визовите процедури, допълнителни чартърни линии и привличане на нискотарифните авиокомпании. Ще има и целева реклама в Германия, Великобритания, балканските и скандинавските страни.

Ангелкова допълни, че е провела среща с най-големите туроператори, с които да се обсъдят спешни мерки. Едно от техните основни предложения е било именно да има фокусирана реклама на традиционните пазари.

Туроператорите са предложили още сезонът да стартира през април, а не май-юни, и да приключи октомври – ноември, за което се водят разговори с организаторите на чартърни програми. Подобни мерки се предприемат и в Гърция, Испания и Турция.

В момента водим разговори с ЕК – ГД „Конкурентоспособност“ какво може да направи държавата целево, за да не се счита за държавна помощ. Това ще е ясно до десетина дни, допълни министърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Arr
преди 9 години
Американски туристи ще ли да ги заместят лол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Димитър Йончев(сигурно не го знаеш кой е, ама няма значение) викаше: "руснаците са неприятни туристи-качват се на танка и идват"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Викаш, може и да наминат повече руснаци отколкото очакваме :DСамо дето курортите ще приличат на блок в Донецк след АТО на украина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
stanislavr
преди 9 години
Попитали един руски дядо дали е ходил в чужбина.- Да, в Прага, в Берлин.- По работа или като турист пътувахте?- Не съм пътувал, пеша ходих.- Пеша ли?- Да, като войник служих в пехотата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
Туроператори предлагат летният сезон да бъде удължен------------------------------------------------------------------------------------до Декември например ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още