IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Главчев: Замразяването на депутатските заплати може всъщност да ги повиши

ГЕРБ е категорично против ограничаването на изборните права на българи, където и да живеят, каза новият председател на парламента

09:36 | 20.04.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Ако замразим заплатите на народните представители на нивото от края на 43-тия парламент, трябва всъщност да ги увеличим. Това каза новият председател на Народното събрание Димитър Главчев в ефира на bTV.

Идеята за фиксиране на възнагражденията дойде от лидера на БСП Корнелия Нинова.

Според новия шеф на парламента обаче това е популистко предложение и след по-задълбочен анализ се вижда, че заплатите биха се увеличили. Депутатските възнаграждения зависят от средното възнаграждение в обществения сектор през последното тримесечие, обясни Главчев.

ГЕРБ е категорично против ограничаването на изборните права на българи, където и да живеят, каза още той.

На въпрос в каква посока трябва да се променят изборните правила, Димитър Главчев обяви, че 2,5 млн. българи са поискали мажоритарен вот в два тура. 

Той призна, че не е много притеснен от новия си пост, защото беше заместник-председател в предишния парламент и го председателстваше по време на президентската кампания, когато Цецка Цачева беше кандидат на ГЕРБ. Той е категоричен, че и парламентът, и групата на ГЕРБ губят от това, че Цачева не влезе в 44-тото Народно събрание.

"Има много по-важни теми от тази за председателството ми. Именно първата точка, която ще предложа след малко в парламента. Предложението за изслушването на министри от служебния кабинет е подписано от всички парламентарни групи. Това е добър старт на 44-тото Народно събрание", посочи новият шеф на парламента.

Главчев беше избран със 157 гласа ,,за" и 81 въздържали се. От ГЕРБ са категорични, че той може да консолидира различните политически групи. Главчев ще има петима заместници - Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от БСП, Нигяр Джафер от ДПС, Явор Нотев от Обединените патриоти и лидерът на партия „Воля“ Веселин Марешки. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 0
Dies Irae
преди 6 години
Има едно прекрасно нещо в кодекса за труда (по който те взимат обезщетение когато парламента предсрочно се закрие) което се нарича дисциплинарно уволнение след неявяване 3 дена без основателна причина (представена медицинска бележка или смърт в семейството, сватба или раждане на дете) с други думи кворум ще почне да се събира когато закона почне да се прилага (за съжаление никой никъде не повдига въпроса за дисциплинарното уволнение на депутатите когато не са на работното си място). Както никой теб не те пита дали си заинтересован на работа, а ходиш защото си подписал договор, то същото важи и за тях. Да са мислили като са се кандидатирали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 0
bgMan
преди 6 години
Депутатски счетоводни стандарти :)))Трябва да се изучава като отделна дисциплина към икономическото образование в България. Другата дисциплина, която трябва да се учи у нас е оцеляване в среда на мафиотска и корумпирана икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 13
Ravon
преди 6 години
Нека да кажем не на замразяването на заплатите, нали депутатите също трябва да имат стимул за да работят по-добре и по-качествено. Иначе може да последва незаинтересованост и да не може да се събере кворум за заседания. Все пак това са нашите избранници, които ние подкрепихме на изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
ceneto
преди 6 години
какви заплати бре, първо свършете някаква работа и тогава коментирайте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още