IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Митов: Няма сигнали за промяна на пътя на бежанците към България

В ЕС не е обсъждано затварянето на границата между Гърция и Македония, каза външният министър

13:05 | 11.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Д. Митов: Няма сигнали за промяна на пътя на бежанците към България

Няма сигнали за промяна на маршрута на бежанците към България след затваряне на гръцко-македонската граница, коментира по време на парламентарния контрол външният министър Даниел Митов. Според него България има достатъчно твърда позиция как да контролира миграционните потоци и го доказва ежедневно по начина, по който пази външната граница на ЕС с Турция. 

Страната ни има и готовност за реакция, ако потокът на бежанците обърне посоката си след затварянето на гръцко-македонската граница. Това е било доказано с обучението, провело се в празничните дни около 3 март.

Външният министър беше категоричен, че на ниво ЕС не е обсъждано затварянето на границата между Гърция и Македония, а това е инициатива на Вишеградската четворка, но тя не беше подкрепа от останалите държави в общността,

В отговор на въпрос на депутата от Атака Станислав Станилов за последните решения на ЕС за ограничаване на бежанския поток, той припомни, че органите на ЕС не могат да взимат решения за Македония, която не е част от общността.

Припомняме, че държави от Вишеградската група поискаха подсилване на охраната на границата чрез командироване на гранични служители. 

Митов призова за европейска политика по репатриране на мигранти, които не се нуждаят от международна закрила.

"В момента това се осъществява на ниво национална политика. Някои държави могат да използват своята дипломатическа сила, за да принудят трети държави да приемат обратно своите граждани, но по-малките държави нямат тази възможност", убеден е външният министър.

Митов посочи още, че на срещата на лидерите на ЕС и Турция в началото на седмицата са били постигнати  "значими параметри на потенциална договореност" с Анкара. Сред тях са за обратно приемане на нелегални мигранти, както и затягане на визовия режим за трети държави от страна на Турция.

Работи се и за отстраняване на първопричините за миграционния натиск.

Българската позиция е за стриктен контрол на външните граници и за допускане на бежанците само през гранични пунктове. "Контролът ще върне сигурността в ЕС и ще отговори на опасенията на европейските граждани", допълни още Даниел Митов.

Накрая министърът благодари на Народното събрание за одобрената законодателна промяна, която позволи участието на армията в охраната на границата ни.

Още за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още