IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да има приемни семейства за възрастните хора се предлага в проект на БСП

Според социалистите трябва да бъде създаден специален фонд за хората над 60 години

10:50 | 28.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Възрастните хора да бъдат обгрижвани в приемни семейства – това се предлага в законопроект на БСП, внесен в Народното събрание. Законопроектът за възрастните хора е подписан от Корнелия Нинова и нейни колеги. В проекта е записано, че приемните семейства ще получават финансова помощ или помощ под формата на социални инвестиции. 

В приемните семейства ще бъдат настанявани пенсионери, чиито деца и роднини са починали или неизвестни или имат роднини, които не могат или не желаят да се грижат за тях.

Според социалистите финансирането трябва да бъде осигурено от бюджета, от програми и да бъде създаден фонд „Подкрепа за възрастните хора“ към социалния министър.

Предвижда се към МС да бъде създаден Национален съвет за възрастните хора, а за тази група да бъдат написани национална стратегия и национална програма.

В проекта се предлага на всеки 25 хил. души население да бъде създаден поне един център за социални услуги, включително за настаняване за поне 100 души.

Социалистите предлагат изрично в закона да бъде описана и подкрепа за образование през целия живот и насърчителни мерки за участие на пенсионерите в обществения живот.

За местните власти е включено задължение да създават клубове за пенсионерите, които да ги ползват безплатно.

Според проекта за възрастни се смятат хората над 60 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още