IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Петров: Електронната здравна карта е добър контролен механизъм

Въвеждането на пръстов отпечатък в извънболничната помощ щеше да доведе до пълен хаос, каза подуправителят на НЗОК

12:37 | 05.04.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Контролните системи в здравеопазването трябва да се въвеждат разумно, да носят ясни достатъчни данни, включително медицински. На тези критерии отговаря електронната здравна карта. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Димитър Петров, подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) след отмяната на системата с пръстовите идентификатори в болниците от Върховния административен съд (ВАС).

“Доволен съм, че успяхме, заедно със съда, да спрем този експеримент да се въведе в извънболничната помощ, защото освен разходите, това щеше да доведе до пълен хаос пред кабинетите, най-вече на джипитата и специалистите и в аптеките“, каза Петров. 

Той е сигурен, че системата щеше да блокира, а блокирането на системата значи опашка и забавяне на прегледите на пациентите.

Софтуерът на системата за пръстовите идентификатори струваше 477 хил. лв. и щеше да донесе доста разходи за поддръжка, каза още подуправителят на здравния фонд. „Купени са няколко хиляди четци на цена около 300 лв., които сега едва ли ще могат да се използват за нещо друго“, посочи той.

Според него ако са били изпълнени първоначалните намерения пръстовият идентификатор да се въведе и за извънболничната помощ, това би наложило закупуването на още 25-30 хиляди четци. „Това означава около 1000 лв. на конфигурация или около 25-30 млн. лева трябваше лечебните заведения за извънболнична помощ да дадат за нещо, което след решението на ВАС щеше да стане непотребно“, каза Петров.

По думите му е проблем и начинът, по който се купуват четците. „Практически тези четци могат да бъдат купени само от една фирма“, коментира той.

Първата задача на Здравната каса, след решението на ВАС за отмяната на пръстовия идентификатор, е защитата на вече събраните данни от нерегламентиран достъп.

Все още системата не е спряна, тъй като се чака решението на съда да излезе официално в Държавен вестник. В момента, в който излезе, тя ще бъде спряна и приемът ще става по стария начин, с лични карти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
"...приемът ще става по стария начин, с лични карти".Е, то всички вече разбрахме, че това е целта - да няма промяна и източването на ЗК да продължи колкото може по-дълго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още