IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни новият кабинет ще се захване с ремонта на бюджета

Приоритетната работа на новото правителство ще бъде свързана още с изработването на дългосрочна пенсионна реформа

08:05 | 07.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
До дни новият кабинет ще се захване с ремонта на бюджета

Ремонт на бюджета ще бъде първата задача на новите министри и депутати. Още следващата седмица те ще преработят цифрите, предложени от служебния кабинет на Георги Близнашки.

"Числата не отговарят на реалните нужди на страната, както и на неотложните решения, които кабинетът "Борисов" ще трябва да вземе", съобщават за "Стандарт" високопоставени източници от ГЕРБ. Веднага след тази задача кабинетът ще се занимае и с казуса КТБ, предава Dnes.bg.

Приоритетната работа на новото правителство ще бъде свързана още с изработването на дългосрочна пенсионна реформа. Тя ще е съобразена с продължителността на живота в България. Това е едно от настояванията на АБВ, които бяха включени в програмната декларация, приета от четирите формации. Сред целите, които ще се гонят с реформата, са повишаването на максималния осигурителен доход и увеличение на тавана на пенсиите, както и ръст на доходите на всички пенсионери.

В частта за публичните финанси обаче програмата предвижда и въвеждане на данък върху операциите на капиталовите пазари.

Формациите ще работят приоритетно и над енергийната диверсификация на доставчиците на природен газ, ревизия в сектора, развитие на ядрената енергетика при "благоприятни за страната икономически условия", удължаване на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй", както и по строежа на "Южен поток". Партиите се обявиха и за повишаване на енергийната ефективност, което да бъде приоритет пред изграждането на нови мощности. В програмата са заложени и мерки за намаляване на енергийната бедност, като броят на домакинствата, които получават енергийни помощи, ще скочи на над 500 000.

Четирите партии ще предложат и промени в Изборния кодекс, според които 10 000 души чрез подписка могат да правят предложения за промени в законодателството. Изготвянето на максимално положителен доклад за правосъдието от ЕК в края на годината и влизането на България в Шенген са сред първите задачи пък на Меглена Кунева. С малкия и среден бизнес пък обеща да се захване новият икономически министър Божидар Лукарски.

За "24 часа" Николина Ангелкова, министър на транспорта в служебния кабинет, посочена за министър на туризма в новото правителство, споделя: "Поемам туризма, това е предизвикателство за мен. Надявам се следващият министър на транспорта да не се откаже от магистрала "Хемус".

Още подобни новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още