IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До три години е срокът за настаняване в специализирани институции

Общините ще могат да събират таксите за социални услуги

18:10 | 06.11.15 г.
До три години е срокът за настаняване в специализирани институции

Най-много до три години ще могат да престояват в специализираните институции деца и възрастни хора с трайни увреждания, както и лица, поставени под пълно запрещение. Това предвиждат приети на първо четене промени в Закона за социалното подпомагане, съобщи БТА.

Целта е да не се допуска трайно институционализиране, а периодично да се търсят възможности за реинтеграция и живот в общността.

Предвижда се още облекчен режим за вписване в регистъра на доставчиците на социални услуги и за тяхното лицензиране. Удостоверения за предоставяне на социални услуги ще важат три години, одобриха на първо четене депутатите.

С цел подобряване на събираемостта на таксите за социални услуги, които са делегирана от държавата дейност, се предвижда това да се извършва от съответната община, на чиято територия се реализира услугата.

Регламентира се обменът на информация по служебен път между Държавната агенция за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още