IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДПС ще поиска предсрочни парламентарни избори слез президентския вот

И леви, и десни опитват да печелят дивиденти на гърба на ГЕРБ, смята Цветан Цветанов

14:44 | 31.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Сайт на Народното събрание</em></p>

Снимка: Сайт на Народното събрание

ДПС ще поиска предсрочни парламентарни избори след вота за президент. Причината – липсата на политическа стабилност.

"Широко прокламираното от премиера Бойко Борисов и от правителството запазване на политиката на стабилност иска да ни внуши, че това е факт, но не е така. На първо място, за да има стабилност, е нужен стабилен парламент, а в този ясно и хомогенно мнозинство просто няма, управляват ГЕРБ с националисти, реформаторите, които от година са на две скорости, но по-скоро на една – на задна, а АБВ оттегли подкрепата си", коментира лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Заради това според него са нужни предсрочни избори, които да формират нов парламент с ново мнозинство.

ДПС няма да издига своя номинация, а ще подкрепи един от кандидатите за президент. Засега не е ясно кой ще спечели от гласовете на симпатизантите на движението.

Според лидера на политическата сила това ще е този претендент, който ще е президент на всички българи и ще е отговорен пред нацията. Така или иначе засега на терена липсват ключови играчи за президент, така че от ДПС ще чакат първо да видят платформите на всички претенденти и след това ще вземат решението си.

С критики към външната политика на ГЕРБ пък започна политическия сезон БСП Лява България

"Превърнахте външната политика в куриерска фирма между Анкара и Берлин. Досега имаме едни господари от Брюксел, сега имаме още един началник - от Анкара", обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Тя се обърна и към всички партии и към обществото да формират общ фронт срещу фалшификацията на изборите и обвини ГЕРБ, че са царе в това.

Външната политика на България и ситуацията в Европа бяха акцент и в изявлението на Радан Кънев, с което от Реформаторския блок дадоха старт на политическия сезон. "Имитацията на реформи води до имитация на солидарност", обяви лидерът на ДСБ в коментар на отношението на Европа към България.

Според него гласът на страната ни се чува слабо в ЕС, десет години България не успява да се превърне в същински член на ЕС.

От ГЕРБ посрещнаха критиките с коментар, че и от ляво, и от дясно политическите сили се опитват да печелят дивиденти да трупат симпатии само като критикуват ГЕРБ. "Много лесно е да посочиш слабите места на някой, който работи отколкото да работиш паралелно с него", каза председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Според него това е белег на политическа неадекватност и то в условията на международни проблеми и напрегната обстановка.

Цветанов обясни, че приоритет за ГЕРБ през новия политически сезон е приемане на законодателство, което да гарантира охраната на границите ни от засиления мигрантски поток.

"България е в деликатна ситуация и хората трябва да могат да се доверят на политиците. ГЕРБ ще търси и чужда помощ, за да опозна границата и ще се радваме да срещнем подкрепа, защото това е задача не само на ГЕРБ, но на всички", каза той.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още