IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата гарантира 50 млн. лв. за студентски кредити през 2017 г.

Финансовата подкрепа гарантира главницата и лихвите на кредитните задължения

12:59 | 25.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството одобри 50 млн. лв. държавна гаранция по Закона за кредитиране на студентите и докторантите за 2017 г. за новите отпуснати кредити през съответната бюджетна година, съобщават от пресслужбата на правителството.

Договорените кредити по реда на Закона през предходните години са гарантирани от държавата до тяхното пълно погасяване. Финансовата подкрепа гарантира главницата и лихвите на кредитните задължения на студентите и докторантите.

Министърът на образованието и науката подписва от името на правителството споразуменията за издаване на държавната гаранция за кредитиране на студентите и докторантите въз основа на решението на Министерския съвет с петте банки, подписали типовия договор – „Банка ДСК“ ЕАД, „Райфайзенбанк (България)“ ЕАД, „Алианц Банк България“ АД, „Първа инвестиционна банка“ АД и „Юробанк България“ АД.

Основна цел на програмата за студентско кредитиране, която започна през 2010 година, е създаване на условия за свободно развитие на висшето образование, както и за достъп до висше образование чрез споделяне на финансовите отговорности между потребителите и държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още