IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дъщерята на Цветан Василев се издирва с европейска заповед за арест

На Радосвета Василева ѝ е повдигнато обвинение за пране на пари в особено големи размери

13:58 | 16.08.17 г. 16
<p>
	Радосвета Василева. <em>Снимка: Личен сайт на Цветан Василев</em></p>

Радосвета Василева. Снимка: Личен сайт на Цветан Василев

Софийска градска прокуратура е повдигнала обвинение на дъщерята на банкера Цветан Василев – Радосвета, за пране на пари в особено големи размери, съобщават от пресслужбата на прокуратурата.

Става въпрос за 2 645 179 лв. при условията на продължавано престъпление, вижда се от съобщението.

Постановлението за задържане на Радосвета Василева е с дата 15 август 2017 г.. В хода на разследването са изпратени две призовки на неин актуален адрес за явяването и пред разследващия орган съответно на  02.08.2017 г. и на 07.08.2017 г. От съпровождащата ги докладна се установява, че по данни на охраната на адреса тя живее там, но от дълго време отсъства и призовките ги получава адвокат.

Проведено е и издирване на Радосвета Василева в страната, като от справките се вижда, че тя е напуснала България днес (16 август 2017 г.). Тя е обявена за общодържавно издирване и спрямо нея на 15 август е издадена европейска заповед за арест.

Бащата на Радосвета Василева – Цветан Василев, е бивш председател на Надзорния съвет и мажоритарен акционер на фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка (КТБ). България издаде международна заповед за арест на Василев същата година след фалита на КТБ.

През септември 2014 г. Василев се предаде на съдебните власти в Сърбия. Делото за екстрадирането му попадна в задънена улица, след като Висшият съд в Белград се обяви за некомпетентен да се произнесе по искането за екстрадиция. Решението се обжалва пред Апелативен съд.

Междувременно Василев се опитва да получи закрила в САЩ по линия на закона "Магнитски".

В края на юли прокуратурата повдигна обвинения на 18 души за фалита на КТБ, сред които е и Василев. Сред обвиняемите са още бившите подуправители на БНБ Цветан Гунев и Румен Симеонов, Славияна Данаилова-Велева от Дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции” на БНБ, ръководителя на вътрешния одит на банката Снежанка Велева - Стефанова и одиторите от KPMG Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, бившите директори на банката Александър Панталеев и Георги Христов и други.

Радосвета Василева беше назначена за председател на Надзорния съвет на Търговска банка Виктория ЕАД (бившата Креди Агрикол България ЕАД), която КТБ купи малко преди да фалира.

В момента тече втора процедура за придобиването на финансовата институция. Кандидат-купувачите са четирима - Инвестбанк АД, Българо-Американска Кредитна Банка АД (БАКБ), Kerbler Holding GmbH и „Вабо Интернал“ АД – новоучредено дружество на бизнесмена Васил Божков.

Междувременно днес съпругата на Цветан Василев – Антоанета Василева, се обърна в открито писмо към президента Румен Радев във връзка с обвинението към дъщеря ѝ. В писмото си Антоанета Василева обвинява прокуратурата в саморазправа със семейството ѝ и пита Радев какво ще направи, за да защити невинните хора от мафията и да изчисти държавата от корупционните практики и мафиотските обвързаности, които гонят младите от страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 6 години
В обширна статия, озаглавена Цветан Василев - българският Магнитски, бившият американски губернатор Бил Ричардсън обяснява защо грубото накърняване на човешките права на Цветан Василев от страна на българската държава е илюстрация на системната злоупотреба с власт на българската мафия.Според Ричардсън, американските власти ще се заинтересуват от корупцията в България и системното нарушаване на човешките права от страна на българските власти.Той разяснява, че двама държавни чиновници са изиграли ключова роля в очернянето на Василев:-медиен олигарх-народен представител, който е основен стратег на войната срещу Василев, обявена от държавата-главен прокурор, който непрекъснато злоупотребява с власт, за да изпълнява политически поръчки, като скалъпва обвинения и се координира с медиите на въпросния олигарх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 4
michaelis12
преди 6 години
Дъщеря му на снимката определено много ми харесва !!! -------------------------------------------------------мда съгласен, таз не я знам коя е и за кво се бори, но бих и олющил жабата .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 22 rate down comment 1
Frosty
преди 6 години
Откакто Цветан Василев се оплака в САЩ, че му гепиха банката, нашите шмекери нещо май взе да ги стяга около вратовете и почват с мръсни номера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 1
крас
преди 6 години
Марк Опенхайм е президент на компания IUB Holding.Седалището на тази компания в момента се намира на 12 Плас де Etats Unis - 92120 Монруж Париж. и работи в сверата на финнасовите услуги. Ако кацнем с ГУГЪЛА на този адрес, ще разберем не само кой е истинския собственик на компанията, но и защо един бивш финнасов специалист работил в една престижна банка, който сега е президент на Франция ще идва в БЪЛГАРИЯ за да си гугука с нашето СЛЪНЦЕ. ИСТИНАТА НЕ ВИНАГИ Е ТОВА КОЕТО ВИЖДАМЕ И КОЕТО НИ СЕ ПРЕДСТАВЯ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 0
крас
преди 6 години
ОТ САЙТА НА ИНВЕСТОР: "На 12 юни 2014г. веднага СЛЕД ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА СОБСТВЕНОСТТА от IUB Holding на КТБ - се провежнда извънредно общо събрание на Креди Агрикол България ЕАД (вече ТБ Виктория ЕАД). На него са избрани новите членове на УС, които пък преди това вече бяха получили ОДОБРЕНИЕ от БНБ. Това са Орлин Русев, Абдул Салам Мохамед Абдулах Ал Муршиди и РАДОСВЕТА ВАСИЛЕВА. Решението за новия УС обаче не е вписано в Търговския регистър!!!!ЗАЩО СЛЕД КАТО БНБ Е ДАЛА ОДОБРЕНИЕ НЕ Е ИЗВЪРШЕНО ВПИСВАНЕ НА ПРОМЯНАТА НА СОБСТВЕНОСТТА?? КОЙ Е СПРЯЛ ТОВА ВПИСВАНЕ И ЗАЩО?!!От Търговския регистър където са вписани собствениците на ТБ Виктория четем следното :1/ 08.8.2014 г. "КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА" АД2/ 25.7.2012 г. ИЮБ ХОЛДИНГ САС, Чуждестранно юридическо лице, държава: ФРАНЦИЯ3/ 13.1.2012 г. 08:13:00ИЗПРАВЯНЕ НА ФАКТИЧЕСКА ГРЕШКАТБ НА ГЪРЦИЯ АД.Продавача не е КРЕДИ АГРИКОЛ, а френската фирма ИЮБ ХОЛДИНГ САС!! ЩО ЗА ПРОДАЖБА СЕ Е СЛУЧИЛА и каква "банка" се е продала?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 10
vankata89
преди 6 години
За 2 милиона тръгнали да я гонят това ми се вижда като стотинки на фона на това което мустака отмъкна 4милярда и нямаще виновни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
Dr.Justice
преди 6 години
Реално надминава моята фантазия :-)Холивуд ряпа да яде ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 1
Dr.Justice
преди 6 години
Напълно съм съгласен с теб. Аз писах в темата за Булгартабак Холд. че това не е позиция в която ще влезе трезво мислещ инвестор или традер. Според мен там инвестиралите, ще са в същата дилема в която е Цв.Василев. Смешното е, че ако тръгнеш да си търсиш правата, те подгонва прокуратурата, вместо да ти помогне.Дъщеря му на снимката определено много ми харесва !!! Като се има предвид майката и таткото ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 6 години
При това качествен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 20 rate down comment 4
Jay Gould
преди 6 години
Целия свят е театър, само българите не излизат от цирка :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още