IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И фирма на Васил Божков иска ТБ "Виктория"

Кандидатите за банката този път са четирима, Инвестбанк, БАКБ и Kerbler Holding пак се състезават за кредитора

16:40 | 24.07.17 г. 4
<p>
	<em>Снимка: ТБ &quot;Виктория&quot;</em></p>

Снимка: ТБ "Виктория"

Четирима са кандидатите за Търговска банка „Виктория“ - дъщерното дружество на фалиралата през 2014 г. Корпоративна търговска банка (КТБ), на която се търси купувач от 2015 г. Инвестбанк АД, Българо-Американска Кредитна Банка АД (БАКБ) и Kerbler Holding GmbH пак се състезават за кредитора.

Това се вижда от съобщение, публикувано на сайта на банката и на сайта на Фонда за гарантирането на влоговете в банките (ФГВБ).

Компаниите участваха и в първия опит за продажба на банката, като Kerbler само е сменил участниците в консорциума, който води – вместо ЗК Лев Инс АД сега компанията е подала оферта съвместно с Imfarr Beteiligungs GmbH и Green Finance GmbH.

Четвъртата компания, проявила интерес към банката, е новоучредено дружество, свързано с Васил Божков - „Вабо Интернал“ АД. Уставът на компанията е приет на 13 юли, като тя е учредена с 50 хил. лева капитал. В съвета на директорите ѝ участват Георги Кънчев Попов, Мирослав Александров Илиев и самият Божков.

Крайният срок за подаване на писма за интерес във връзка с продажбата на 100% от капитала на банка „Виктория“ изтече в петък, 21 юли, в 14 часа, припомнят синдиците на КТБ.

Предстои анализ и оценка на профила на кандидатите, предоставените от тях писма за интерес, включително съпътстваща информация, както и консултация с надзорния орган - Българската народна банка, допълва се в съобщението.

При предишния опит за продажбата на финансовата институция интерес към нея проявиха осем кандидата, сред които и консорциум Hanson Holdings Lux s.a.r.l. и Еврофинанс АД, Транзакт Юръп Холдингс ООД, Търговска Банка Д АД и "Българска Телекомуникационна Компания" ЕАД. 

На финала за купувач беше избрана Търговска банка Д, но Българската народна банка не разреши сделката, тъй като не одобри идеята банка „Виктория“ да се развива самостоятелно. Тогава централната банка посочи, че има риск не само финансовото състояние на „Виктория“ да не бъде стабилизирано в дългосрочен план, но и това да подкопае финансовата стабилност на Търговска банка Д, ако се налага постоянна капиталова и ликвидна подкрепа за „Виктория“.

Припомняме, че КТБ придоби бившата „Креди Агрикол България“ и я преименува на Търговска банка „Виктория“ малко преди да фалира през 2014 г.

Продажбата обхваща 100% от капитала на финансовата институция заедно с дълговете ѝ към КТБ.

Следващият етап от процедурата за продажба на банката е подаване на необвързващи оферти. След това ще се прави дю дилиджънс и ще се подават обвързващите оферти преди да бъде избран купувач на банката. Последната дума е на централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 6 години
Хиен ите се събраха около мършата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 6 години
И кой трябва?Цветелина Бориславова, Петя Славова или пък Васил Божков?Борисов , Любен Гоцев или Васко Черепа?А ЗАЩО НЕ ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ ДА НЕ ПРИДОБИЕ АКТИВИ КОИТО СА НА СУМА ГОНЕЩА 500 МИЛИОНА ЛЕВА??Нали ние платихме масраха по фалита на КТБ!!Какви са активите и какво се крие в трезора на тази ЗАГАДЪЧНА и ПРИЗНАЧНА БАНКА, дошла от нищото и отиваща в нищото?!ЩЕ НИ КАЖЕ ЛИ НЯКОЙ НА НАС КОИТО ПЛАТИХМЕ И ЩЕ ПЛАЩАМЕ МАСРАФИТЕ НА ТЕЗИ КОИТО ИНИЦИИРАХА И ИЗПЪЛНИХА ГРАБЕЖА НА КТБ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 6 години
ТБ Виктория е истинско "Студио Х"Предобита е КТБ месец преди Цацаров да вкара прокурорите и качулатите за да предизвика паниката и фалита й.От Търговския регистър четем следното: Едноличен собственик на капитала08.8.2014 г. 14:19:59"КОРПОРАТИВНА ТЪРГОВСКА БАНКА" АД,25.7.2012 г. 15:35:06ИЮБ ХОЛДИНГ САС, Чуждестранно юридическо лице, държава: ФРАНЦИЯ13.1.2012 г. 08:13:00ИЗПРАВЯНЕ НА ФАКТИЧЕСКА ГРЕШКАТЪРГОВСКА БАНКА НА ГЪРЦИЯ АД, Чуждестранно юридическо лице, държава: ГЪРЦИЯ23.4.2008 г. 15:45:40ТЪРГОВСКА БАНКА НА ГЪРЦИЯ АД, Чуждестранно юридическо лицеКЪДЕ ТУК ГОСПОДА ОТ ИНВЕСТОР ВИЖДАТЕ Креди Агрикол България ??ЩЕ ОБЯСНИТЕ ЛИ ИМАЛО ЛИ Е НЯКОГА Емпорики Банк България ЕАД и ако ДА то защо тя липсва в Търговския регистър.Питам ви защото от сайта на същата тази банка четем, че през 2007 г. френската Креди Агрикол придобива контролния пакет акции на Емпорики Банк Гърция!! ЩО ЗА МИСТЕРИЯ СА ВСИЧКИ ТЕЗИ ОТРАЗЕНИ В ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР "ФАКТИЧЕСКИ ГРЕШКИ" ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
Slavi.13
преди 6 години
Е сега отново да се провали и на третият ще се явят ...само един тоз който "трябва".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още