IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК опитва да затегне правилата за биопроизводителите

Еврокомисията настоява да няма смесени ферми, а едно биостопанство да е само биологично

13:39 | 06.11.14 г.
ЕК опитва да затегне правилата за биопроизводителите

Еврокомисията планира да затегне правилата за биопроизводителите. От ЕК настояват да няма смесени ферми – едно биостопанство да е само биологично и продуктите да се произвеждат само от биологични семена и разсад.

България и други европейски страни обаче водят диалог с евроекспертите, за да не бъде затруднено производството на биопродукти. Това стана ясно на форум за биопроизводителите в рамките на изложението Interfood&Drink.

Брюксел на практика предлага да отпаднат допустимите изключения (дерогации) за това производство, заяви Диана Трифонова, директор „Биоземеделие“ в дирекция „Растениевъдство“ в МЗХ.

Предложенията са направени в началото на годината след преглед на проблемите в сектора и се очаква да влязат в сила през втората половина на 2017 г.

„Ние не бихме могли да гласуваме за това решение, България е против отпадането на изключенията“, коментира експертът.

На същата позиция са и други страни от ЕС, защото новите правила ще затруднят фермерите. Например Полша, Унгария, Словакия и Словения са против въвеждането им без преходен период. Тази позиция е заявена преди дни в Брюксел.

У нас над една трета от биофермите са смесени и не се произвежда достатъчно био-посадъчен материал, обясниха производителите.

При промяната в законодателството България поискала абсолютни гаранции, че в биопродуктите няма да се влагат ГМО компоненти. „Всичко е на масата, в момента работни групи обсъждат техническите подробности на регламента. В него се предлагат  много полезни неща, например да има груповата сертификация на биопроизводството, която ще помогне на най-малките производители да се включат в системата за контрол“, допълни експертът.

В момента биопрозводството по света се развива на 37 млн ха, по данни за 2011 г. Най-много площи за биоземеделие има в Океания -12 млн. ха, а при близо 10 млн. ха в Европа. 19,7 млрд. евро е общата стойност на пазара на биопродукти в ЕС през 2011 г.

В края на 2013 г. операторите в този сектор у нас са 3100 – фермери, преработватели, търговци и вносители, по данни на агроминистерството.

Биопроизводството заема около 56 хил. ха, при 40 хил. ха през 2012 г. Над 675 000 ха са сертифицираните еко площи, от които се събират билки и гъби.

От 2009 г. броят на операторите в сектора е нараснал 8 пъти. 

На форума стана ясно, че по новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020 по мярка „Агроекология и климат“ ще се финансира опазването на застрашени от изчезване сортове растения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още