IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екатерина Захариева: Радикализацията е сериозен проблем

Северна Корея понякога не иска да води диалог, обяви външният министър

11:50 | 13.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Радикализацията е сериозен проблем, заяви външният министър Екатерина Захариева в ефира на Българска национална телевизия (БНТ).

Тя посочи, че въпросът е бил обсъждан на неформалната среща на външните министри на Европейския съюз в Талин миналата седмица.

„Ние също трябва да си зададем въпроса дали нашите общества не се провалиха в интеграцията на тези хора, не сме допуснали някои грешки“, каза още тя. 

Според Захариева държавите от Западните Балкани имат желание да станат част от ЕС. „Видях добри сигнали в Албания, Косово. Сърбия има максималната амбиция да отвори много преговорни глави“, каза още външният министър.

Във всяка една от държавите, които имат постоянно представителство, трябва да се води диалог, каза още първият ни дипломат. Тя обаче призна, че Северна Корея „понякога не желае да води диалог“. 

България е една от 7-те държави от ЕС, които имат представителство там, с доста ограничен състав, без посланик, припомни министърът. Диалогът е важен, за да бъде ясно, че има абсолютно желание на цялата международна общност за това да няма ядрено оръжие на Корейския полуостров. „Не е решението сега в Южна Корея да разположим ядрени глави. Трябва да се работи с Япония, Южна Корея, Русия и Китай“, каза още Екатерина Захариева.

„Доста често имаше провокации, но това беше най-силният опит. България беше една от първите държави, която осъди този опит – реагирахме веднага. Единственият път за решаване е мирният. Натискът, който се опитваме да окажем чрез санкциите, е този мирен път. Трябва да работим с партньорите, трябва да работим с Русия, Китай. Радваме се, че успяха да постигнат единодушие, които се предложиха на Съвета за сигурност в ООН преди два дни, засилиха се санкциите, увеличи се вносът на петролни продукти, блокираха се някои от сметките, забрани се работата на севернокорейци”, обясни Захариева.

Тя подчерта, че когато се налагат подобни санкции, се обръща внимание те да не засегнат населението, но със сигурност те ще му се отразят, предвид режима в Северна Корея. 

Относно облекчаването на процедурите за работа с българите в чужбина, Захариева обеща, че ще се работи активно. Тя обясни, че в българските консулства се разполагат ПОС терминали, а в скоро време ще се увеличи и срокът на валидност на паспортите.

„Предвиждаме да се подават заявленията за нови лични документи по електронен път, когато хората живеят в чужбина. Основно там е струпването на опашките. Да се получават по пощата, ако заявлението е подадено лично. т.е. едно ходене на място. Благодаря на колегите от МВР, интензивно работим с тях“, каза външният министър.

Тя обяви още, че предстои въвеждането и на друга важна мярка, която ще облекчи ситуацията, а именно удължаване на срока на валидност на задграничните паспорти от 5 на 10 години.

„Това ще отнеме повече време, защото трябва по-специална хартия, за да може паспортът да издържи 10 години, а не 5 години, но скоро ще бъде възможно“, увери Екатерина Захариева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още