IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството обеща по-малко бюрокрация за малките и средни фирми

За микро- и малките компании може да се въведе принципът на мълчаливото съгласие

17:26 | 22.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: МОСВ</em></p>

Снимка: МОСВ

Административната тежест в сферата на околната среда и водите за малките и средни предприятия ще бъде облекчена. Това заяви екоминистърът Нено Димов по време на блиц контрол в парламентарната комисия по околна среда и водите.

За микро- и малките компании може да се въведе принципът на мълчаливото съгласие, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Ще се прецени също дали за тях могат да отпаднат тежките процедури по оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), посочи министър Димов.

Той обясни, че вече се работи с работодателските организации за преглед на административните процедури в МОСВ с цел намиране на решения за облекчаване на бизнеса.  Вече постъпват предложения и идеите се обсъждат.

Министърът уточни, че има административни процедури, които са ангажименти по евродирективи и регламенти и те няма как да бъдат премахнати.

Депутатите питаха и за мерките срещу замърсяването на въздуха. Нено Димов каза, че общинските програми за качество на въздуха посочват като основни източници на замърсяване битовото отопление и автомобилния транспорт.

Определящ принос към замърсяването има битовото отопление заради масовото използване на твърди горива. По този начин се отоплява около 57% от населението. 

Друга причина за замърсяване на въздуха е използването на стари, неефективни и с високи нива на емисии горивни устройства.

Приносът на транспорта, който е определящ само в най-големите градове, идва от остарелия автомобилен парк и донякъде от организацията на движението. Противно на широко тиражираното мнение, индустрията има относително ограничено влияние и като територия, и като степен на въздействие, обясни министърът.

Според него общините не разполагат с необходимия ресурс за справяне с проблема, но и с много малки изключения не правят достатъчно за осигуряване на такъв ресурс.

Министърът обяви, че продължава работата на междуведомствена работна група, която трябва да предложи варианти за промени в законодателството, насочени към ограничаването на съдържанието на сяра и пепел във въглищата и брикетите, които се продават за битово отопление. В рамките на тази група се очаква да бъде решен и проблемът с предоставянето на помощи за отопление.

МОСВ предлага да бъде създадена и работна група за спешни мерки във връзка с транспорта. Става дума преди всичко за подобряване на контрола върху катализаторите на автомобилите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още