IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа не реагира достатъчно бързо на бежанската вълна

Германия, Швеция и Норвегия са най-търсени от бежанците, заяви проф. Владимир Чуков

12:22 | 26.08.15 г.
<p>
	Бежанци, настанени в Харманли. <em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Бежанци, настанени в Харманли. Снимка: архив, БТА

Европа реагира разнопосочно и недостатъчно бързо на ескалиращата бежанска вълна – това става ясно от интервю на  арабиста проф. Владимир Чуков пред в. „Стандарт“.

Запитан защо Старият континент се е оказал безпомощен да се справи с нарастващия поток, той заявява: „Трябва да се направи сериозен анализ за генезиса на този поток и защо изведнъж се получи огромен прилив. Преди няколко месеца имигрантите основно се движеха по направлението Либия - Италия. Сега този лъч намаля за сметка на интензивността на източния - през Турция, Гърция и Македония“.

„Виждаме, че председателят на ЕК Юнкер не пожела да свика среща на върха за бежанците. Европа е твърде мудна по отношение на общи политически действия и това се отразява на реакцията й. Европа е много силен икономически субект, но все още не е успяла да се превърне в един хомогенен и добре функциониращ политически субект“, казва анализаторът.

Той допълва, че основният източник на бежанци към Европа е Сирия, като сирийците са повече от половината кандидат-бежанци. Натрупват се огромни човешки маси от Афганистан. Част от афганистанците обаче идват от Иран. Съответните национални политики на Иран, Турция и Гърция влияят на този поток бежанци, които от години живеят в тези държави.

Арабистът, че тази година турската статистика отчита 30 млн. туристи, но немалка част от тях са кандидат-бежанци.
Част от икономическите имигранти в Европа, особено африканците, идват пък от Гърция. С години те са работили в южната ни съседка и при кризисната ситуация сега я напускат. „По официална информация имигрантите в Гърция бяха 900 000, половината незаконни. Кризата подтикна властите да започнат да стимулират тези хора да напускат Гърция“, обяснява арабистът.

„Всички те са кандидати за убежище в проспериращи държави. Германия, Швеция и Норвегия са най-търсените дестинации, тъй като са най-толерантни и социални. Те са "обетованата земя". Други като Великобритания, Дания и Швейцария от половин година усложниха своите процедури . Италия приема половината от имигрантите, а останалите преминават към Германия, най-вече към Бавария“, допълва той.

Проф. Чуков отчита, че самите европейски държави не стиковат помежду си политиката спрямо бежанците - провеждане на разпитите, статут, взимането на пръстови отпечатъци.

По думите му Германия и Франция не са въвели успешен интеграционен модел и сега са основните резервоари на джихадисти за "Ислямска държава" (ИДИЛ). Миналата година чужденците в ИДИЛ са били около 15 хиляди, в момента те са 25 хил.

„Този ръст обяснява донякъде защо ИДИЛ може много трудно да бъде победена. Американците заявиха, че въоръжената опозиция е убила 10 хиляди бойци на ИДИЛ, но пък и 10 хиляди нови са отишли. Получава се омагьосан кръг“, отчита анализаторът. Той вижда и друг пропуск – липсата на ясна европейска антитерористична позиция.

Арабистът смята, че сега бежанците заобикалят България, защото заради Шенген сме предприели мерки като външна граница на ЕС - изграждането на оградата по границата, стриктните разпити на бежанците, поставянето им в лагери от затворен тип. Така потокът се е пренасочил през Гърция и Македония, където преминават за 4 часа.

„Фактът, че в Македония за последната седмица преминаха толкова бежанци, колкото в България за цяла година, е много ясен показател. У нас за година са 10 хиляди, в Сърбия - 80 хиляди, а в Унгария - 110 хиляди. Очевидно е, че каналът не минава през нас“, казва той.

Запитан върви ли към някаква развръзка войната в Сирия, анализаторът казва, че се е стигнало до военен паритет между петте основни играчи и никой не може да надделее. „Първият играч е правителството в Дамаск, което контролира 25% от територията на държавата и 50% от населението. Останалите играчи са антисистемни - военни субекти, които никога не могат да бъдат признати и да седнат на масата на преговори. Вторият субект е ИДИЛ, която контролира половината от територията на Сирия“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още