IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът за лечение на деца ще прави търгове за медицински изделия

Предлага се по-строг контрол върху Обществения съвет на фонда

18:16 | 21.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Център „Фонд за лечение на деца“ да може да прави търгове и така самостоятелно да осигурява медицински изделия за пациентите. Това предвиждат промени в Правилника за дейността и организацията на работа на фонда, публикувани в проект на Министерството на здравеопазването.

Целта е да се избегнат проблемите с финансирането на медицинските изделия в момента.

Сега болници отказват да правят обществени поръчки за медицински изделия, което не гарантира възможно най-ниските цени и в някои случаи фондът отказва да плати лечението в определени болници. Затова здравното министерство предлага фондът сам да купува медицинските изделия. 

В мотивите към проекта се посочва установен проблем при финансирането на медицински изделия, прилагани от лечебни заведения при липса на сключени договори по реда на ЗОП, тъй като съгласно закона частните лечебни заведения за болнична помощ са освободени от задължението да провеждат процедури по този закон.

С оглед осигуряване на възможност фондът да подпомага с медицински изделия всички деца, независимо от избраното лечебно заведение, както и с оглед гарантиране на ефективно разходване на публични средства за медицинските изделия, заплащани от Фонда, с проекта се залага медицински изделия да бъдат осигурявани за нуждите на фонда чрез провеждане на обществена поръчка, обявена от Фонда в качеството му на самостоятелен възложител по смисъла на ЗОП.

Договорените медицински изделия следва да бъдат предоставяни на лечебните заведения, в които ще се осъществи лечението на детето, за което от фонда е издадена заповед за одобрение за подпомагане. Допълнително с проекта е дадена възможност и лечебните заведения да осигуряват медицински изделия, в случай, че има проведена обществена поръчка и договорената цена е по-ниска от договорената от фонда.

Регламентират се и правилата за набирателните сметки за лечение на болни деца. Ако те кандидатсват за помощ от фонда, родителите ще са длъжни да декларират, че набраните пари от сметките ще се използват за финансиране на лечението на децата. В момента този контрол не е регламентиран.

Предлага се и по-строг контрол върху Обществения съвет на фонда. При двукратно несъгласие на директора с мнението на съвета при правен или медицински казус решение за лечението на децата ще взема експертен съвет към министъра на здравеопазването. Предлага се и въвеждане на говорител на Обществения съвет, който да дава информация за работата на фонда.

Очакваните резултати от прилагането на проекта са да се подобрят условията за работа на Център „Фонд за лечение на деца“, с което да се осигури своевременно и качествено лечение на децата в страната и чужбина.

В ход е 14-дневен срок за обществено обсъждане на промените. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още