IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и АБВ намериха 14 допирни точки от общо 18 дискутирани теми

Позициите на двете партии се разминаха по отношение на данъчната система, коментира Менда Стоянова след разговорите

17:37 | 19.10.14 г. 1
<p>
	Приключи последния кръг на преговорите между ГЕРБ и парламентарно представените партии. Снимка: <em>БТА</em></p>

Приключи последния кръг на преговорите между ГЕРБ и парламентарно представените партии. Снимка: БТА

ГЕРБ и АБВ имат принципно съгласие и еднакво мнение по 14 от 18 точки, заяви Менда Стоянова след проведениете днес консултации. Двете партии се разминават на първо място за данъчната система.

"Ние сме за ниско плоско данъчно облагане, докато колегите държат на прогресивно, подоходно облагане, с необлагаем минимум", посочи Стоянова.

Тя обясни, че има 4 теми, по които има принципно съгласие, но има различия.

"По темата здравеопазване колегите държат постепенно увеличаване на бюджета за здравеопазване, но на въпроса откъде и как да бъде увеличаван ще трябва да работим допълнително. Има различия и по пенсионната реформа", посочи още Стоянова.

Тя беше категорична още, че трябва да се направят промени в Изборния кодекс, които да премахнат недостатъците, които той показа.

„За” сме задължителното гласуване. Мажоритарният елемент следва да се развива чрез преференцията, а колегите държат половината да се избират по този начин, а другите – да са пропорционални листи", каза още Стоянова.

Има възможност да продължим консултациите на експертно ниво, за да видим дали можем да приближим позициите си, заяви от своя страна Румяна Бъчварова от ГЕРБ.

"Различията ни остават. Първият и най-сериозен въпрос е за това как виждаме ролята на държавата по принцип в едно следващо управление – дали трябва да засилим държавата и да увеличим нейното присъствие, или да ограничим ролята на държавата, но да засилим нейните регулативни и контролни функции. Имаме още две принципни различия – изграждането на нови ядрени мощност и мораториума върху изграждане на Белене. Третата тема на различие е данъчната политика", добави тя.

Най-добрият вариант за България е голямата коалиция с оглед на предстоящата тежка зима и кризата, категоричен бе президентът в периода 2002 - 2012 година Георги Първанов, който беше един от представителите на АБВ на срещата с ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов не изневери на традицията от последните дни и изпрати на разговорите триото Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова.

"Не се отказваме от стратегическите си ангажименти за промяна на държавното устройство и реформа на политическия модел, но не е сега моментът, когато има много тежки предизвикателства, да поставяме в центъра този кръг от въпроси. Държавата трябва да има засилена, активна роля в икономиката, в социалната сфера – не администрираща, а регулираща активна роля", заяви Първанов след срещата.

По думите му очевидно ще се наложи актуализация на бюджета, но от АБВ са на позицията, че актуализацията трябва да бъде в рамките на 3-процентния бюджетен дефицит, както са европейските изисквания.

"Обсъждахме въпроси, свързани с КТБ – там бързо трябва да се решат въпросите на вложителите, да се предприемат съответните мерки за оздравяването на банката”, посочи Георги Първанов.

Според него трябва да бъде продължен проектът „Южен поток” в съответствие с европейското законодателство.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Две криви с една допирна точка не се пресичат, нали?А тук става въпрос за 14 допирни точки, ама на две криви или на 2x14 ?Както и да е.Трябва да има правителство.То вече, като се сключва брак се подписва предбрачен договор, че при съствяне на правителство ли трябва да ни изненадват някакви си допирни точки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още