IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и БСП обмислят подкрепа за референдума

Независимо дали е под или над бариерата за задължителност, парламентът се готви да приеме решенията от него

13:06 | 09.11.16 г. 4
<p>
	<em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px;">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

ГЕРБ и БСП обявиха подкрепа за резултатите от референдума. Така независимо дали е под или над бариерата за задължителност, парламентът се готви да приеме решенията от него - въвеждане на мажоритарен избор за депутати и намаляване на партийната субсидия.

"Обсъждаме варианта референдумът да бъде подкрепен. Той е подкрепен от три и половина милиона души. Мажоритарният елемент е хубаво нещо", каза шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той припомни, че при едни от последните промени в Изборния кодекс от ГЕРБ са предлагали смесена избирателна система - мажоритарна и пропорционална. От БСП обаче били против. 

"Оттук нататък трябва да се съобразяваме с тази форма на пряко допитване", каза още Цветанов.

Той обясни, че все още няма политическо решение за подкрепа на референдума, но това са общите настроения в ГЕРБ. Той обясни, че партията им ще подкрепи и намаляване на държавната субсидия, но след анализ.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията й ще внесе предложения по трите въпроса за промени в Изборния кодекс. Тя също обясни, че БСП отдавна иска мажоритарен избор.

"Първата промяна за мажоритарен избор беше на БСП и то преди години", каза шефката на социалистите. 

Нинова каза, че субсидиите на партиите трябва да се намалят. "Ще бъдем конкретни за това колко трябва да бъдат в предложенията си", каза още тя.

"Какъвто и да е рискът за партиите, в момента е важен вотът на хората. Или ги чуваме, или следващият им сигнал ще е фатален", каза тя.

Още новини четете в Dnes.bg


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:18 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 4
MZ/X
преди 7 години
Мажоритарните кандидати на БСП и ГЕРБ кой ще ги избира според теб? Ще имаме избор между спортист и чалгаджия за депутат. Експертите няма да се вредят в парламента, защото са слабо познати и популярни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 6
крас
преди 7 години
Не съм съгласен с теб.Досега търговските дружества наречени ПАРТИИ редяха листите , а ние гледахме като бити магарета!КОЙ СЕГА ЩЕ РЕДИ ЛИСТИТЕ?!ТОЗИ КОЙТО СЪЗДАВА МЕДИЙНИЯ КОМФОРТ И ДОПУСКА ДО МИКРОФОНА ТЕЗИ КОИТО Е ПОСОЧИЛ И ТЕЗИ КОИТО ЩЕ МУ СЛУЖАТ ЗА В БЪДЕЩЕ!В ТОЗИ СМИСЪЛ МЕДИЙНИЯ МАГНАТ ТАЙМ УОРНЪР ЩЕ РЕДИ ОТ САЩ ЛИСТИТЕ И ЩЕ НИ ОБЛЪЧВА С МЕДИЙНИ ПОРТРЕТИ СРЕД КОИТО НАЙ ПОДХОДЯЩИ БИХА БИЛИ НЕГОВИТЕ ПАЛЕТА ОТ ШОУТО НА СЛАВИ!Вместо ПАРТИИ ще има МЕДИИ!СУВЕРЕНА ЩЕ Е ВЕЧЕ НЕ НАРОДА ПРЕДСТАВЛЯВАН ОТ НЕГОВИТЕ ПАРТИИ, бойковия цар с подменената Конституция превърнала РЕПУБЛИКАТА в МОНАРХИЯ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
крас
преди 7 години
"ГЕРБ и БСП обмислят подкрепа за референдума"АМИ АКО ИСКАТЕ ДА СЕ САМОУБИЕТЕ НАПРАВЕТЕ ГО!При МАЖОРИТАРЕН вот няма нужда от партии!!Народните избранници ще се посочват от собствениците на медии.Например доскоро едни такива КАНДИДАТИ можеха да се издигат от МЕДИИТЕ на ДЕБЕЛЯН!!Сега Слави ни предлага услужливо възможноста това да го прави неговият работодател и собственик на БТВ!!КОЙ Е ТОЙ??КОЙ Е СОБСТВЕНИКА НА ДЪЛГИЯ И КОЙ МУ ОСИГУРЯВА ТОЗИ МЕДИЕН КОМФОРТ?Нещо да сте чували за могъщия ЕВРЕЙСКИ медиен магнат Тайм Уорнър.Та той е собственика на ДЪЛГИЯ и БТВ!ШОУМЕНА Е КАТО ПАЛЕ, А НАРОДА КАТО СТАДО БЕЗДОМНИ ОВЦЕТОЗИ ЕВРЕИН ОТ САЩ ЩЕ РЕДИ ЛИСТИТЕ И ЩЕ ДАВА ПРАВО НА ТЕЛЕВИЗИОННО ВРЕМЕ САМО НА ИЗБРАННИЦИТЕ СИ - на тези за които ще гласуваме !!Защо пък да не е една новосформирана партия на Слави?Подръка е господаря си и го гледа преданно като доберман!Милиони *** са готови да го изберат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 13
MZ/X
преди 7 години
ГЕРБ и БСП общо нямат подкрепата на 50% от избирателите, но минат ли предложенията на референдума ще имат над 95% от депутатските места. Демокрацията ни от представителна демокрация ще се превърне в демокрация на ГЕРБ и БСП, като всички останали парти ще бъдат изтласкани извън парламента, като за цвят от време на време ще има по няколко турци или други депутати без реална тежест в парламента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още