IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хасан Адемов: Политиката по доходите не може да е на парче

Бизнесът ще бъде принуден да плаща по-добри заплати, защото все по-трудно ще намира квалифицирана работна ръка у нас, смята бившият социален министър

10:48 | 20.07.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Политиката по доходите не може да се прави на парче. Това каза депутатът от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов по повод предложението на вицепремиера Валери Симеонов да отпадне добавката за прослужено време, както и протестите на полицаите с искане за по-високи заплати.

Трябва да има цялостна политика по доходите, а не по сектори, в момента няма последователна политика по доходите, заяви Адемов пред bTV.

В момента за всяка прослужена година се начисляват 0,6% към заплатата, ако не е договорен по-висок процент с колективен трудов договор, уточни депутатът. 

Адемов напомни, че въпроси, касаещи социалната система, първо се обсъждат в тристранния съвет. Затова и предложението за отпадане на добавката за прослужено време първо трябва да бъде обсъдено от тристранния съвет.

От ДПС винаги сме казвали, че участието на патриотите в управлението ще предизвика скандали, каза Адемов по повод последните предложения на вицепремиера Валери Симеонов.

"В социалната политика соловите акции винаги завършват по един и същи начин – или взривяват обществото, или предизвикват социален срив", каза Адемов. Всяка поправка в социалната сфера трябва да е широко обсъдена и да получи обществена подкрепа, категоричен е председателят на социалната комисия.

В социалната политика няма как да има лични мнения, допълни Адемов за изказването на Симеонов.

"При положение, че си вицепремиер, ще изказваш лично мнение по други въпроси, а не по такива, които засягат огромна част от българските работници и служители", коментира той.

Основен аргумент за запазването на клас прослужено време е, че всяка година доходите се увеличават независимо от волята на работодателя с договорения процент – 0,6%, ако не е договорено друго, уточни Адемов.

Запазването или отпадането на "клас прослужено време" е сериозен въпрос, който изисква задълбочени анализи и съгласие между социалните партньори, за да се реши балансирано и да бъдат защитени интересите и на работниците, и на работодателите. По думите на Адемов аргументът на бизнеса, че работникът автоматично получава увеличение на заплатата, без да полага усилия, не е съществен, защото не само стажът, а професионалният опит стои в основата на възможността за получаване на добавката.

Прогнозата на депутата от ДПС е, че бизнесът ще бъде принуден да плаща по-добри възнаграждения, защото все по-трудно ще намира квалифицирана работна ръка у нас.

В България 70% от работещите получават под средната заплата от 500 евро, а Румъния ни изпреварва по ниво на средната заплата - там тя вече е над 700 евро, коментира той. На Балканския полуостров само Албания е по ниво на доходите зад България, отбеляза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 6 години
"Бизнеса" да спре да се оплаква само, ами да натисне тия кауни във власта да реформират съдебната система, защото иначе квото и да мислите нищо няма да помогне. Поне от 5 години главната мотивация за емиграция не е икономическа, или поне на моите познати които заминаха не беше ... просто им писна да се борят с нашата корупция !!! ....Хората дето ги търсите да ви работят НЕ търпят корупция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още