IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Христова: Да се въведе минимална възраст за пенсиониране за някои категории

Отнемането на тези права няма да е лесно, необходим е преходен период от 3-5 и повече години, смята бившият социален министър

10:58 | 21.10.14 г.
Хр. Христова: Да се въведе минимална възраст за пенсиониране за някои категории

Трябва да се въведе минимална възраст за пенсиониране за някои категории работещи в специалните ведомства и да се ограничат възможностите на ранното пенсиониране. Това заяви за БНР Христина Христова, бивш социален министър и председател на Института за семейна политика.

По нейни думи е очевидно, че „нещо не ни се получава с пенсионно-осигурителната система и сметките не ни излизат“. За да се спре нарастващия дефицит, експертът смята, че нещо трябва да се промени в системата „и то доста дълбоко“. Тя припомни, че през 2005 година дефицитът в пенсионната система е бил 250 млн. лева, а през 2014 година вече е 2,7 млрд. лева.

Над 630 хиляди души получават ранни пенсии, каза тя, като коментира, че това е много висок процент от пенсионерите.

В същото време пенсионно-осигурителната система следва да генерира социална справедливост, а не несправедливост, каза тя. По нейните думи възраст от 46-47 години, на която сега се пенсионират някои работещи от специалните ведомства, не може да се определи като старост, а в същото време в закона е дефинирано, че пенсията се дава за старост.

„Миналата година средната възраст на пенсиониране в системата на отбраната и вътрешните работи е 50-годишна възраст, а после 61% от тези хора са работили, т.е. изтощеността, за която се говори от професията, не е точно такава, очевидно хората отново търсят реализация на пазара на труда и влизат в сериозна конкуренция, особено с младите хора на пазара на труда“, посочи Христова.

Бившият министър допълни, че даже Световната банка, която е консервативна, ни препоръча взимането на някои важни решения за пенсионната система.

Отнемането на тези права няма да е лесно, каза обаче тя. Необходим е преходен период от 3-5 и повече години. Според нея трябва да се започне с реформата поне за новопостъпващите в системата.

Трябва да се сложи ред и в пенсионно-осигурителната вноска, каза още Христова. Според нея вноската в момента никак не е ниска. „Сметката трябва да се гледа много внимателно, тя е много деликатна. Трябва да се разпределя оптимално тежестта между поколенията“, коментира още тя.

Днес се очаква да бъдат оповестени дългоочакваните варианти за пенсионна реформа, които служебният вицепремиерът Йордан Христосков обеща в началото на мандата си като социален министър. Той активизира работата на Консултативния съвет към социалното министерство, който е изработил пакет от предложения за реформи в осигурителната система. Служебното правителство ще ги предложи на следващото редовно правителство, а новите управляващи ще решат кои от предложенията да реализират.

Очакват се отговори на въпросите ще се увеличава ли отново възрастта за пенсиониране, ще се въведе ли възраст за пенсия за полицаи и военни, какви ще бъдат промените при ранното пенсиониране, ще има ли увеличение на вноската за пенсия и други мерки, които по думите на Йордан Христосков имат за цел да направят финансово устойчива пенсионната система.

Христова посъветва да се внимава с ранното пенсиониране на категорийните работници, които са признати от ЕС и целия свят – работещите под земята, под водата и във въздуха. По думите й отпадането на трите най-добри години, които всеки може да избере, за да се изчисли пенсията му, също се приема като отнемане на социални права и според нея и това ще се приеме трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още