IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърсев: Данъците в България трябва да се повишат

Според финансиста има оптимум на облагането от 40% от БВП, а България е доста под него

09:23 | 16.01.16 г. 72
<p>
	Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Данъците у нас трябва да се повишат. Има оптимум на облагането от 40% от БВП, а България е доста под него. Това заяви финансистът Емил Хърсев в ефира на Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

Според него спадът при българския износ не трябва да е притеснителен, тъй като е налице спад в цялата световна търговия. Финансистът прогнозира, че през 2016 г. ще бъдем свидетели на известно покачване на вътрешното потребление и 5-7-процентно увеличение на доходите от заплати.

По думите на Хърсев българските общини още не са готови за подобряване на местното самоуправление, тъй като те са доста безотговорни по отношение на нивата на дълга.

"Стрес тестовете не могат да вдъхнат стабилност, те са безумно упражнение на централната банкова бюрокрация с цел да запази собствения си статут.", заяви Хърсев. "Никъде не съм видял държава, в която да са създали повече сигурност, напротив, те пораждат несигурност, защото независимо от резултата, настроението на публиката винаги е отрицателно."

Според финансиста българските банки вече минаха през истинския стрес тест, когато успяха да оцелеят без никаква подкрепа в условията на валутен борд, без кредитор от последна инстанция и без достъп до ликвидност, какъвто имат европейските банки.

Здравната система трябва да е приоритетен сектор за реформи тази година, смята още Хърсев. Според него в съдебната ни система има изключително добър прогрес, който никой не отбелязва, и той е свързан с бързото и динамично административно производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

62
rate up comment 0 rate down comment 0
hipatiga
преди 8 години
Г-н Хърсев, четете ли коментарите.Ако четете, какво виждате в този случай и каква ще бъде реакцията.Човек с Вашата квалификация трябва да подава на публиката много повече и по много канали.Казвате 40% от БВП, но за сметка на кого.Невъзможно е да не знаете,че корпоративния данък е грабителство в сегашния му вид и размер.Това е данък,който следва да се деференцира.Историята на" Филкаб" Пловдив ни разказва за група от хора започнали от нулата,на свои риск набирали средства за разширяване на производството и пазарите.По същото време в БГ се пръкнаха над 500 фирми-инкасатори, които правят обороти за стотици милиони,а печалбата е фантастична.Германската "Аурубис" и френсаката "Монтюпе" овладяха ценни активи и ги развиха .Данъчната политика трябва по подходящ начин да подкрепя тези фирми, като ги стимулира да диверсифицират.До 1990 г.значителна част от добиваната катодна мед в Пирдоп се преработваше в 18 завода- днес са само 4-японски.Фирмите от тази група в БГ са около 149.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 9 rate down comment 0
QUANTUM
преди 8 години
Този Хърсев, завалията и той остаря. Ако можеха тези от екраните да се видят колко са се издухали за тези 20 и кусур години преход. Едни и същи физиономии...Хърсев все за макрорамката се изкава. Викаха му човека-компютър, ама....Те да вдигнат данъците, ама на стълби. Ама и да ги вдигнат нищо няма да могат да вземат, щото т.н. наши бизнесмени са крадци...Винаги съм си мислил, е хубаво врътнеш някой лев, ама за да можеш да си харчеш парите трябва и тези покрай теб да имат нещо, иначе като в България. Имаш хубава кола, но я лашкаш по дупките. Отиваш на лекар, оня завършил задочник. Излизаш на пътя и се оглеждаш да не те бастисат. Бе не може да си богат в бедна държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 13 rate down comment 0
mistt
преди 8 години
добави данък сгради , такса смет , данък кола , данък уикенд , винетка? , и т. н. от всеки спечелен лев държавата ни взима от 75 до 90 стотинки !!!!!!!Ние живеем с останалите 10 стотинки !!!Има една война в света - Народ срещу властимащи !!!Човечеството е толко богато , че всеки може да има порше , а в задния двор на къщата си - совалка !!!Срам!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 24 rate down comment 0
doba
преди 8 години
Гледам си фиша, взетите от мен пари са около 22%, там някъде са и тези от работодател. Дотук: 40% приблизително+ 20% ДДС=60% за Държавата дотук.Отделно акциз върху горива, цигари и ракия/добре че не съм по последните две/.Колко още, г-н Хърсев, КОЛКО???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 13 rate down comment 0
financialist
преди 8 години
Представям си реакцията на българите с минимални заплати, под прага на бедност за страната, как ще реагират на подобно увеличение и никакво за заплатите им..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 12 rate down comment 0
george353
преди 8 години
Овеличение на данъците? Че да може фирмите на политкомисарите да кусат още? Пари за вили, яхти, и лимузини на депутати, не давам. Разбийте политическия чадър над бизнеса, де да видим как ще стане обаче, и пак ще говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 12 rate down comment 0
DMKC
преди 8 години
Аз пък казвам да спрем да плащаме всякакви данъци и осигуровки, да видим от къде ще крадат великите бизнесмени . Да видим какъв е този бизнес ,от който станаха милионери и милиардери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 33 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Няма нужда от данъци въобще - само да се конфискуват нелегалните доходи на политическата върхушка и слугите им като тоя същия Хърсето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
БАН с Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет (ЦППКОП) април 2014год. констатираха факта ,престрашиха се - http://***.bas.bg/академични-новини/събития/7343-кръгла-маса-методология-за-анализ-на-риска-от-данъчни-измами-и-данъчно-укриване естествено над 4 млрд.лв. Колкото до другите цифри едните са от доклада на БОРКОР и т.н. През 2013 г. приходите в бюджета от преки данъци са били 3,89 млрд. лв. (24,9% от данъчните постъпления), а от косвени данъци(ДДС,акцизи) 11,73 млрд. лв. (75,1%).В европейските страни СЪОТНОШЕНИЕТО е обратно - нека да не е обратното но да са колкото косвените т.е. от 3,89 да станат 11млрд. - губят се 7 млрд. годишно и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Ти си *** със самочувствие на нещо дето странно определение.Как пък ги засече тез милиарди колко точно са.Ако за ограмотяване беше достатъчно само висенето в интернет и селектираното цитиране на изследвания и мнения, ти щеше вече да си доктор по икономика в Станфорд. А пък всъщност се погледни и ако имаш грам акъл, сам прецени какво си и колко струват всичките ти глупости дето продължаваш да ги плещиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още