IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И цивилните в МВР излизат на протест на 5 юли

Служителите настояват за повишаване на основните месечни възнаграждения и нов Закон за МВР

15:13 | 30.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Членовете на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР също излизат на протест на 5 юли, съобщават от пресцентъра на КНСБ, като се позовават на ръководството на синдикалната структура, която обединява една шеста част от служителите във вътрешното ведомство, работещи по трудово правоотношение, съгласно Кодекса на труда.

От синдиката настояват за повишаване на основните месечни възнаграждения, за спешни промени в действащия закон за МВР, подготовка на консенсусен проект за нов Закон за МВР и премахване на драстичната разлика в заплащането на служителите с еднакъв статут и еднакви задължения. 

"Изразявайки недоволството си от размера на трудовите възнаграждения в системата, лошите условия на труд, противоречивата нормативна база, драстичното нарушение на принципа „за равен труд – равна заплата” и неравнопоставеността на служители с еднакъв статут декларираме, че започваме ефективни стачни действия", посочва се в изявлението на ръководството.

За същата дата – 5 юли, е потвърден и протестът на униформените служители на реда.

Недоволството на полицаите е породено от ниските възнаграждения в сектора. Синдикатите настояват за увеличение на основните възнаграждения с 15-20%.

Заплатите на служителите в МВР не могат да се увеличат сега, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Според него това не може да се случи до края на годината.

И пожарникарите също излизат на протест на 5 юли. Това потвърдиха членовете на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите в системата на МВР вчера.

Те настояват за ръст на работните заплати с поне 10 на сто от 2018 г., като потвърждават и досегашното си искане за увеличение на възнагражденията, поискано през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още