IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР и синдикатите не се разбраха, протест на полицаите ще има*

Темата за увеличение на заплатите на служителите на реда е била слабо засегната в разговорите и до решение не се е стигнало

14:18 | 29.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Протестът на полицаите, планиран за 5 юли, ще се състои. В него ще се включат и всички синдикални организации в Министерство на вътрешните работи (МВР). Това обяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов след срещата на синдикатите с министъра на вътрешните работи Валентин Радев и с неговите заместници.

Недоволството на служителите на реда е породено от ниските възнаграждения в сектора.

По думите на Попов темата за увеличение на заплатите на полицаите е била слабо засегната в разговорите и до решение не се е стигнало. Синдикатите настояват за увеличение на основните възнаграждения между 15-20%. 

Ако исканията не бъдат удовлетворени, ще има поредица от протести, заплашват профсъюзите, но обявиха, че все пак са отворени за преговори.

Валентин Попов обясни още, цитиран от БТА, че на срещата е бил обсъден и проблемът с нуждата от униформи за служителите в сектор "Сигурност". Според ръководството на МВР този казус вече се разрешава.

Разговори са водени и по проблема с диспропорцията между заплатите на служителите, работещи на една и съща длъжност, която се е получила след последната реформа в МВР, проведена от предишното ръководство на ведомството, начело с Румяна Бъчварова.

Синдикатите ще настояват и за изцяло нов закон за МВР.  

Заплатите на служителите в МВР не могат да се увеличат сега, няма как, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той допълни, че когато стане възможно, веднага ще бъдат увеличени заплатите на полицаите, но средства са необходими и в други сектори. Според него това не може да се случи до края на годината.

Радев обясни, че ще използва българското председателство на ЕС като аргумент пред правителството за увеличение на заплатите. "Тъй като това е голяма отговорност и хората, които осигуряват сигурността, трябва да бъдат максимално подсигурени", каза Радев. Той допълни, че е предупредил синдикатите "да внимават със заявленията, че ще протестират в началото на председателството".

По думите му разликите в заплащането на полицаите "ще бъдат изправени със социални придобивки и със специфични възнаграждения", получаващи се периодично.

Приблизително 30 млн. лв. ще бъдат изплатени на полицаите, които са плащали униформите си със собствени средства, каза още министърът.

* Допълнена с коментара на Валентин Радев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още