IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ягодин: FinTech компаниите стават все по-голям конкурент на банките

Според директора на Пощенска банка трябва да се потърсят възможности за сътрудничество на банките с алтернативните компании за финансови услуги

09:32 | 26.03.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

FinTech компаниите са новоизгряващите конкуренти на традиционните банки. Напоследък те бележат огромен ръст и банките трябва да се адаптират възможно най-бързо към динамичната среда и търсенето на дигитални услуги от страна на клиентите. Това коментира изпълнителният директор на Пощенска банка Асен Ягодин в ефира на "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"За разлика от FinTech компаниите, нашите разходи заради спазването на регулаторната рамка, администрацията и клоновата мрежа са доста големи", заяви Ягодин. "Всяка от тези компании се е специализирала в определена услуга, а банките предлагат всичко накуп и имат огромна база данни. Чрез нея може да се създаде по-добър профил на клиентите и да се определи по-добре поносимостта към кредитен риск".

Ягодин каза още, че трябва да се потърсят възможности банките да се кооперират с алтернативните компании, предлагащи финансови продукти. 

Той коментира и промените, които се очаква да настъпят в банковия сектор в следствие на терористичните атентати. По думите му те ще бъдат насочени към увеличаване на регулациите и изискванията банките да докладват съмнителни финансови операции и съмнително поведение на клиенти.

"Целта е по-добра превенция, но това ще увеличи разходите на банките, което вероятно ще доведе до оскъпяване на услугите им", допълни Ягодин. "Трябва да се намери балансът между личната свобода и всички тези мерки за сигурност и увеличаване на регулациите".

Ягодин коментира политиката на ниски лихви у нас, като заяви, че има 5 млрд. лв. нови депозити в системата, като над 3 млрд. лв. от тях са от домакинства и граждани, което генерира огромна ликвидност.

"36% е ликвидността в системата. Това е 10 млрд. лв. над необходимото като ликвиден буфер, което може да бъде използвано за кредитиране на домакинствата и фирмите.", посочи той.

По отношение на алтернативните инвестиционни продукти Ягодин заяви, че те винаги са били неизменна част от финансовото портфолио във водещите икономики по света. В България обаче това през последните години не е така.

"Има сума от порядъка на малко над 2 млрд. лв., инвестирани във всички алтернативни форми за спестяване като взаимни фондове, спестовни фондове, акции на борсата", коментира изпълнителният директор. "Хората предпочитаха банковите депозити заради относително високите лихви. Този период се изчерпа и все повече домакинства и фирми ще потърсят възможности извън банковата система".

Още подобни новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
FinTech компаниите са новоизгряващите конкуренти на традиционните банки. Напоследък те бележат огромен ръст и банките трябва да се адаптират възможно най-бързо към динамичната среда и търсенето на дигитални услуги от страна на клиентите.----На най-големият швейцарски КОМАРДЖИЯ в България, най-накрая му е светнала лампата, че ше той и аверите му че лапат хурката, заради собствената им политика на "убийство на хората"! Както съм казал неведнъж- никой не е длъжен да се разплаща с "пари" или пък още повече - да ползва "банкови услуги" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
serafima
преди 8 години
Безобразие и лицемерие "Европа е единна, допълни още представителят на ЕК у нас и допълни, че позицията на ЕС няма как да не бъде единна, защото подобни атентати вече могат да се случат навсякъде" . Какво друго да каже малко *** лапач, който иска да си запази топлото местенце? И при соца нямаше такова безочие. Свикнете - няма ЕС, намя Европа. Продадоха ги и ги издъниха. И ние, обикновените хора го допуснахме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Господ Иисус Христос е казал ''...и назаем давайте, без да очаквате нещо; и ще ви бъде наградата голяма ,и ще бъдете синове на Всевишният''/Лук.6:35/,и съм обяснил подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Това върху което размишлявам е доколко държавните банки може да се съчитаят с християнстовото тоест лихвата да е за разноските и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Тихият преврат на банкеритеЗащо правителствата да плащат на частни финансисти, генериращи кредити, след като сами биха могли да отпускат тези кредити без лихви? Според професор Керъл Куигли, ментор на Бил Клинтън в университета Джорджтаун, всичко това е било част от дирижиран план на група международни финансисти. В книгата Tragedy and Hope от 1964 той пише: Силите на финансовия капитализъм имаха още една грандиозна цел, да създадат истинска световна система за финансов контрол, държана в частни ръце, способна да доминира политическата система на всяка страна и икономиката на света като цяло. Според замисъла им, системата трябвало да се контролира във феодален стил от всички централни банки, действащи под общо ръководство, чрез тайни споразумения, договаряни на редовни частни срещи и конференции..... - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Сенчестото банкиране трябва да се забрани тоест самото банкиране когато не е държавно трябва да се забрании Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява за банките - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm,и аз съм обяснил за казаното от Мойсей ''на чужденец давай с лихва'' - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099ЛОГИЧНО Е ДЪРЖАВАТА ДА НАПРАВИ БАНКИ И ДА ДАВА ПАРИ КАТО ЛИХВАТА ОТИВА ВЪВ БЮДЖЕТА ТОЕСТ ЛИХВАТА ЩЕ Е ЗА РАЗНОСКИТЕ И Т.Н. ТЕМАТА Е ГОЛЯМА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още