IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: И през 2030 г. българите ще мигрират заради ниските доходи

Трудовите ресурси на страната се изтощават, твърдят авторите на годишния доклад на Института за икономически изследвания към БАН

13:47 | 06.06.16 г. 37
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Ако България запази сегашните темпове на икономически растеж, през 2030 г. разликата между доходите у нас и богатите европейски страни ще е достатъчно голяма, за да продължи да стимулира миграцията. Този извод правят авторите на годишния доклад на Института за икономически изследвания към БАН. Днес те представиха данни за миграционните нагласи и за аграрния сектор.

Ръководителят на проекта проф. д-р Искра Белева посочи, че през 2030 г. се очертава недостиг на работна сила от около 250 хил. – 440 хил. души, ако приемем, че безработицата ще е 5 на сто.

Тя припомни, че половин милион българи в трудоспособна възраст нито учат, нито работят и една от причините за това са ниските заплати, които не стимулират включването в пазара на труда. Затова според икономистите има реална опасност икономическият растеж да не бъде достатъчно добре захранен с трудов ресурс в близко и по-далечно бъдеще.

През 2014 г. домакинство с двама работещи и две деца има 6,2 пъти по-нисък доход, в сравнение със средните данни за ЕС. През 2001 г. обаче разликата е била 19 пъти.

Въпреки отчетения ръст обаче равнището на заплащане у нас през 2014 г. е под една пета от това в ЕС-28, според доклада. Ако се допусне, че темповете на нарастване се запазят, то през 2030 г. заплащането в нашата страна ще бъде близо 50% от това в ЕС-28.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

34
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 7 години
Моят род по бащина линия е в града поне от два века. За по назад няма /дори и в църквите/ информация тъй като архивите от онова време са в Турция !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Ако имах село, едва ли бих го напуснал доброволно.Моят род по бащина линия е в града поне от два века. По майчина също съм от град. И не е вярно, че в града е по лесен живота!!! Просто в селата го направиха АД /целенасочено/ за да се изселят хората. Виж по селата в развитите държави как живечт и сравни живота им с тези по градовете там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 2
mitaka_sar
преди 7 години
До коментар 29 от STRAHOАми ти ще се върнеш ли на село за да произвеждаш българска продукция?Всеки гледа лекия живот в големия град,по възможност в София (ами че как) и оттам да реве "как загивало българското земеделие и животновъдство.Или както обичаше да казва дядо ми: "Всеки гледа лекия живот в града,да се излегне в апартамента,да се изс..ре в тоалетната и после да легне в другата стая пред телевизора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 4
Tradanza
преди 7 години
Тук пак са се събрали дървените философи и си плещят глупостите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
доц. Огнян Боюклиев."След 20 години реформи в селското стопанство, то все още е неефективен сектор с Цената на аграрната реформа у нас, пресметната от икономистите е 8 млрд. долара от бюджетния сектор и 6 млрд. евро от общата селскостопанска политика на ЕС. Дори с тази цена и след 20 години секторът е неефективен, коментира още доцентът"==Имаме зърно, ядем ***! Имаме злато в планините ходим бедни като африканци. И с всичко е така. И качествени кадри имахме и тях ни ги взеха. :))) Освен за полигон на НАТО за друго май не става България. Дори БАН за жълти стотинки работи на САЩ и Западна Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Ликвидирахме си БГ селото но...си произведохме "ЧУКОИ" :)))) ...селски бегове..и разбира се много софиянци за метрото! Но пък какво метро имат само нищо че ги набутаха в едно плато заградено от чукари! Наш мъШ от всичките програмисти ще прави. ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 7 години
Ликвидирахме си БГ селото но...си произведохме "ЧУКОИ" :)))) ...селски бегове..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 1
STRAHO
преди 7 години
"..Докладът показва още, че България е парадоксална страна по отношение на аграрната си политика. Една от причините е уедряването на стопанствата. Оказва се, че средният им размер у нас е 6240 дка, като по този показател задминаваме дори САЩ - държавата с най-добре развито селско стопанство в света. Там стойността е малко над 5000 дка.Вторият парадокс е, че у нас се развива монокултурно земеделие с основен продукт зърното, при положение, че това не би трябвало да е характерно за нашия регион. Особено притеснителен е третият парадокс, според който у нас масово се внасят селскостопански стоки. През миналата година например едва 7% от ябълките в магазините са били български. А дори с основен продукт на производство зърното, хлябът у нас са прави основно от хлебопекарни смеси и замразени миксове. Според доклада през последните години сбърканият модел в земеделието е лишил икономиката от поне 10 млн. лева добавена стойност и от половин милион работни места. " ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 7 години
По-голема тъ^пня отдавна никой не беше писал тука! Даже и тукашнте евроатлантически брейнстормъри от IT сектора! Пичелиш мидал! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 15 rate down comment 7
ivan.ivanov
преди 7 години
Би било успех, ако писаното във форумите активира аларма в съзнанието на дори само на един човек. Ако го накара да се замисли, какво бъдеще го чака него и неговото семейство тук и какво светло бъдеще го очаква в развитите държави.За пример ще дам приятел... Той замина при негови близки в Канада на екскурзия. Стоя 6 месеца и поработи на няколко места. Видя как живеят, какъв стандарт имат и колко добре им е устроена държавата.Върна се тук, напусна работа и след месец заминава отново.Не иска повече да чуе за държавата България. Той беше ценен кадър в компанията, която работеше и взимаше висока заплата. Работодателите му са в паника, защото не могат да намерят кадър, който да върши неговата работа. Налага се да отказват поръчки и губят пари всеки ден.Подобни проблеми ще се задълбочават, защото умните хора ще търсят по-добри условия за работа и живот.Емиграцията е единствения начин да осигурите светло бъдеще на своето семейство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още