IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът ще подкрепи всякакви мерки срещу насилието над медици

Бойко Борисов призова за общо решение по проблема

17:49 | 04.07.17 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Правителството ще подкрепи всякакви мерки срещу насилието над медици. Това е заявил премиерът Бойко Борисов на днешното заседание на Министерския съвет. Повод за коментара е поредният случай на агресия в болница „Шейново”.

Борисов призова да се търси общо решение срещу насилието над медици, става ясно от стенограмата от заседанието.

„Министър Петров, ползвам случая да изкажа цялата ни подкрепа към колегите Ви в „Шейново”. И помислете, да видим какъв е механизмът да ги защитим, макар че срещу простащината не знам как да ги защитим… Ако трябва, помогнете и в завеждане на дела. Пълна подкрепа за каквото е необходимо!“, казва Борисов, обръщайки се към здравния министър.

Премиерът допълва, че иска извършителят на побоя от болница „Шейново” да получи справедлива присъда, „защото това е и превенция“. 

„Действително разчитаме тук и на съдебната система… Превенцията, според мен, е повече тежки присъди”, каза премиерът.

Според министъра на здравеопазването Николай Петров средногодишно нападенията над медицински лица са над 50.

Здравният министър Николай Петров информира, че ще се търсят средства за паник бутони в линейките. Така през GPS системата медицинските екипи да бъдат защитени на място. Единствените места, където все още няма паник бутони на 100%, е в самите линейки, които ходят на място, на терен, казва Николай Петров.

Борисов предлага да се мисли на рисковите места линейките да са придружени от полицията, „защото допускаме, че натискаш паник бутона – докато дойде полицейската кола, ще минат пет-десет минути. През това време какво ще се случи? Това трябва да помислим с колегите от полицията – рисково ли е, патрулът да отива с тях“, казва Борисов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още