IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казусът с ТЕЛК влиза в Тристранния съвет

Ще бъде сформирана и работна група за структурни промени в системата

16:41 | 29.05.17 г.
Казусът с ТЕЛК влиза в Тристранния съвет

Следващата седмица във вторник ще бъде свикано заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество по казуса с ТЕЛК решенията, който ескалира преди дни.

Това е решено на среща днес между министъра на здравеопазването проф. Николай Петров и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, съобщават от Министерството на здравеопазването.

На срещата е обсъдена актуалната обстановка, касаеща дейността на ТЕЛК-овете в страната, както и създалата се ситуация с отменените текстове на Наредбата за медицинската експертиза. Двамата министри са набелязали план за действие. 

Върховният административен съд отмени ключови текстове от наредбата за медицинската експертиза, включително методиката, по която се издават решенията за намалена работоспособност. В момента лекарите в ТЕЛК не могат да издават решения за инвалидност и чакат писмени инструкции от здравното ведомство как да действат, докато излезе новата наредба за експертизата.

Националния съвет за тристранно сътрудничество ще трябва да разгледа наредбата и да намери временно решение за работата на ТЕЛК-овете.

Освен свикването на Тристранния съвет ще бъде сформирана и работна група с представители на двете министерства и Националния осигурителен институт. Тя трябва да излезе с доклад за структурни промени в системата на ТЕЛК. След това те ще бъдат обсъдени в Националния съвет по медицинска експертиза. Целта е след широко обществено обсъждане да се пристъпи към законодателни промени.

От Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София вече са предложили проект за промяна на наредбата за медицинската експертиза. Лекарите настояват за списък със заболявания, за които да се издават пожизнени решения, както и въвеждане на по-строг контрол, който да не е за сметка на болните хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още