IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ иска поне 520 лева минимална заплата догодина

Според Бойко Борисов ръстът на доходите е пряко свързан и със социалния пакет на Юнкер, който трябва да се прилага във всички държави на ЕС

13:15 | 02.05.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) иска политическа подкрепа от парламента и следващото редовно правителство за бърз ръст на минималното възнаграждение до постигането на съотношение на минималната заплата към средната 50 на сто. Това заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров при откриването на осмия редовен конгрес на синдиката, предава БТА.

Мотото на форума е "Гласът на работеща България", а основните теми са предизвикателствата пред пазара на труда с дигитализацията и новите технологии, както и вижданията на КНСБ за ръста на доходите и развитието на икономиката, а също и избор на ръководство на Конфедерацията.

Форумът трябва да даде отговор и на най-важния въпрос - как да се пребори бедността в България, тъй като хората са погълнати от усещане за крещяща несправедливост, а страната ни продължава да е най-бедната държава в ЕС, отбелязват от КНСБ. Целта на конгреса е да постави в центъра на програмните приоритети на бъдещето управление политиките, които ще позволят да се овладее и пребори бедността и неравенствата. 

КНСБ настоява за поне 520 лева минимална работна заплата през следващата година. Синдикатът смята за реалистично след пет години минималната работна заплата да достигне 800 лева, а средната работна заплата 1700 лева, заяви Димитров. По думите на лидера на КНСБ е реалистичен ежегоден ръст на заплатите в реалния сектор поне със 100-120 лева.

Според Пламен Димитров след пет години жизненият стандарт на българина трябва да е на ниво поне 60 на сто от това на средния европеец и това по думите му е съвсем реалистична цел.

„България продължава да е най-бедната страна в Европа и в центъра на бъдещето управление на страната трябва да са политиките, които ще позволят да се преборим с неравенството и да възвърнем вярата на хората в справедливостта“, заяви лидерът на КНСБ. 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов очерта пред конгреса на КНСБ проблемите пред новата власт и обеща, че новото правителство ще мисли и за повишение на доходите. „Хората очакват повече справедливост, по-високи доходи“, каза той в приветствието си. По думите му следващото правителство ще се постарае да направи максимума, за да има ръст на пенсиите и ръст на доходите като цяло.

"Ще се постараем, този път нямаме милиардите за американските централи, за КТБ, за "Белене", така че има глътка оптимизъм да можем и за сферите, които са изведени като приоритет от синдикатите", каза той.

Бойко Борисов обясни, че ръстът на доходите зависи пряко от социалния пакет на Юнкер и поиска той да бъде приложен във всички държави на ЕС.

"Разликата в заплащането на един работник тук и в Европа е едно към десет", сметна лидерът на ГЕРБ. Според него чрез социалния пакет можело да бъдат вдигнати доходите на част от работещите – най-вече онези в мултинационалните компании.

Бъдещият премиер обясни, че секторите, за които днес отиват пари, са два - бежанци и въоръжение. "ЕС не ме чу, когато говорих преди години да затворим външните граници и всеки, който влиза, да го прави през КПП-та и да отива само там, където го искат. В момента и ЕС, и ние харчим много пари и не се вижда краят на кризата", обясни лидерът на ГЕРБ.

Борисов допълни, че сме свидетели на надпревара между страните и липса на воля световните лидери да решат проблемите по дипломатичен начин.

Лидерът на ГЕРБ посочи, че пред страната стои и изискването на партньорите и на НАТО да се превъоръжаваме, а това струвало милиарди. "Войните, които се водят са безсмислени - хиляди човешки жертви, милиони бежанци, огромен натиск върху икономиките на стараните, особено по периферията... Финансовата криза в Гърция, проблемите в Македония превръщат България в държава, от чиято стабилност ЕС има нужда", обясни Борисов.

Той обеща да продължи битката с корупцията и контрабандата. "Всяко отверстие, откъдето изтичат държавни пари, трябва да се затвори и да се мисли за повишаване на доходите", обяви той.

Бъдещият премиер обеща да се реализира и идеята за поправка в Наказателния кодекс, която да криминализира действията на работодател, който пречи на създаването на синдикат.

София създава 40% от БВП на страната и осигурява най-високия стандарт с най-високи заплати в България, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на Осмия конгрес на КНСБ. Според нея нивата на заплащане в София са съотносими с тези в столиците на държавите от нашия регион. "Безработицата в града е около и под 3%. София привлича над половината от инвестициите в страната - 54%", посочи Фандъкова.

По думите й основен принос за това има финансовата политика на Столичната община, която се изразява в запазването на нивата на данъците и инвестициите в инфраструктурата.

В приветствие до участниците в конгреса президентът Румен Радев заявява, че в лицето на президентската институция синдикатите ще продължават да имат убеден партньор.

В приветствие на председателя на 44-то Народно събрание Димитър Главчев до конгреса той уверява, че синдикатите могат да разчитат на партньорство за подобряване на законодателството в социалната сфера.  

Вижте кадри от конгреса във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
мн. ***, (два) паразита, м.1. Организъм, който се храни за сметка на друг организъм, като му вреди.2. Прен. Човек, който живее за сметка на чужд труд.прил. паразитен, паразитна, паразитно, мн. паразитни. Паразитни растения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Минимална заплата наполовина на средната е демотивиращо за всички по-работливи и по-квалифицирани. Затова пък идеално устройва ***, чиято заплата е функция от минималната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още