IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ очаква двуцифрен ръст на заплатите през следващите години

Според банкера Левон Хампарцумян трябва да има консенсус за инвестиции в образователната система веднага

11:47 | 30.04.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Увеличението на доходите в България е без алтернатива и то ще се случи независимо от желанията на бизнеса. През следващите години ще има двуцифрен ръст на заплатите. Това каза лидерът на КНСБ Пламен Димитров пред Нова телевизия в коментар за очакванията в политиката по доходите към новото управление.

Според Димитров икономиката има потенциал за растеж с около 4,5% годишно, което може да осигури възможности за увеличение на доходите. От друга страна дефицитният пазар на труда налага ръста на заплатите, каза Димитров. "Бизнесът ще вдига заплатите", каза той и допълни, че това вече се вижда от данните за миналата година.

Пламен Димитров очаква двуцифрен ръст на заплатите през тази и следващите години. За него искането на КНСБ за ежегодно повишаване на доходите с около 120-150 лева е абсолютно постижимо. 

Проблемът с дефицита на кадрите няма да се реши без увеличение на доходите, категоричен е Димитров. Според него това трябва да става постепенно и видимо.

Що се отнася до ръста на пенсиите Димитров е категоричен, че новото управление тръгва с грешен подход. Увеличението не трябва да идва чрез ръста на минималната пенсия, а да идва през увеличението на тежестта осигурителен стаж във формулата за изчисление.

Според банкера Левон Хампарцумян трябва да има консенсус за инвестиции в образователната система веднага, защото ако сега се направят те, първите резултати ще дойдат едва след 15 години, но вложенията в образование са ключови за пазара на труда у нас.

От своя страна лидерът на КНСБ изтъкна необходимостта от обвързване на социалното подпомагане с образованието. В момента се харчат около 1,2 милиарда лева годишно за социално подпомагане, което е изключително голям ресурс, който трябва да бъде преразпределен, смята Димитров.

Освен инвестиции в системата на формалното образование, трябва да се развива и неформалното, защото хората се учат през целия си живот. Има много механизми, които да се разработят, каза президентът на КНСБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 6 години
Ше има повишения в двуцифрено изражение само че за онея на парламента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
nobel
преди 6 години
Интересното е, че в Китай заплатите се вдигат всяка година с двуцифрен процент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
pecan
преди 6 години
Аз мисля и с 200 лв на година е възможно да се вдигат . Само като изпреварим запада да не ни се видат скъсаните *** . Иначе казано най лесно говори за вдигане на заплати човек който не ги дава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още