IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кофас: Конкурентоспособността на българското земеделие намалява

Експерти препоръчват на земеделците да преосмислят ролята на субсидиите

12:57 | 06.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Конкурентоспособността на българското земеделие намалява, а секторът е силно зависим от субсидии. Това каза на пресконференция Милена Виденова, управител на Кофас България, която представи анализ за сектора.

Субсидиите са силен фактор при производството на зърно, а ниските цени на реколтите в последните години създават опасност от фалити за малките и средните предприятия.

Според анализа фактор за намаляващата конкурентоспособност са растящите цени на земята и рентите, увеличените разходи за труд и други ресурси. „Ако някой неразумно е инвестирал при високи цени на нивите и те не носят нужната доходност, може да се стигне до сериозни ликвидни затруднения“, коментира Милена Виденова.

Общият оборот на фирмите в сектора като се включат производството на зърно, животинска и растителна продукция, е 19,5 млрд. лева за 2015 г., като ръстът е 4% на годишна база. 10-те най-големи компании в сектора формират оборот от 2,89 млрд. лева - близо 15% от целия оборот, като отбелязват лек спад от 1%. 

16,22 % от фирмите, или 2784 компании, са в риск от фалит или в несъстоятелност, според данните на Кофас. За последните 3 г. несъстоятелност са обявили 83 компании.

От данните става ясно, че не всички от най-големите 10 в сектора генерират печалби.

Най-големите 10 компании в сектора:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 01:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още