IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултанти искат да се реши казусът с проектите за яхти по ПРСР

От асоциацията на консултантите по европроекти протестират заради забавянето на стотици проекти на микропредприятия

08:10 | 22.08.14 г.
Консултанти искат да се реши казусът с проектите за яхти по ПРСР

Стотици проекти за новостартиращи микропредприятия по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) са блокирани от администрацията заради скандала с луксозните джипове и яхти, които бяха на път да бъдат финансирани с евросредства, твърдят от  Българската асоциация на консултантите по европейски проекти.

В сигнал до агроминистерството Асоциацията припомня, че сериозно е забавено изпълнението на подадени през 2013 г. проекти за микропредприятия. Те са по мерките 311 (разнообразяване към неземеделски дейности), 312 (създаване на микропредприятия) и ЛИДЕР - инструмент към Програмата с фокус общностите в селските райони.

„На практика нито един от подадените миналата година проекти по мерките 311 и 312 не е тръгнал“, каза пред Investor.bg Кристина Цветанска, председател на БАКЕП. По думите й са блокирани над 500 проекта, въпреки че предложенията за развитие на туризма с яхти и джипове били около 30.

Припомняме, че Еврокомисията отправи критики към България заради проекти за развитие на туризма по селската програма, защото десетки кандидати са поискали да купуват луксозни яхти, хеликоптери и джипове с европейските пари. В крайна сметка бе решено да се сложи лимит от 47 хил. лв. и да не се финансират по-скъпи превозни средства.

Според  Кристина Цветанска все още не са готови промените в наредбите, които да позволят да се спрат проектите с яхти. Договорите с проекти без возила не могат да бъдат отделени и подписани, тъй като всички трябва да бъдат равнопоставени.

Тя очаква в наредбите да бъдат описани нови условия за допустимост и да се сложи граница за луксозните недопустими разходи.

Консултантите напомнят, че срокът за разглеждане на проектите е между 2 и 4 месеца. От друга страна, срокът за изпълнението им изтича на 15 септември 2015 г., а вече е изгубено време от сезона за активно строителство. Според Асоциацията фактическото изпълнение на проектите до крайния срок е застрашено.

В писмото се предлага да се направи всичко възможно всички проекти да бъдат одобрени и договорите с бенефициентите да бъдат подписани най-късно до средата на септември 2014 г. Допълнителните проекти, за които остава бюджет за наддоговаряне, да се обработят и да се сключат договори до края на октомври 2014 г.

От Асоциацията обаче смятат, че ако наредбите се променят със задна дата, ще се нарушат основни принципи за изразходването на средствата в ЕС, ще последват обжалвания и това пак ще забави проектите.

Консултантите предупреждават, че България може да загуби милиони евро заради общинските проекти, които не са стартирали. Те предлагат да бъдат прекратени договорите с общините, които не са организирали навреме търговете по мерки 321 - основни услуги за населението в селските райони  и 322 за обновяване на населените места.

Освободеният ресурс, според Асоциацията, може да бъде насочен към мерките за микропредприятията или други оси на Програмата за селските райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още