IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Корнелия Нинова: Спорът за изтребителя цели да срине авторитета на президента

БСП внася законопроект за борба с неизплатените заплати на работниците, заяви лидерът на левицата

10:05 | 06.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Прессцентър БСП</em></p>

Снимка: Прессцентър БСП

Спорът за това Gripen ли да бъде новият български изтребител не е спор за това кой самолет е по-добър технически, а да се срине и омаловажи авторитетът на президентската институция и на Румен Радев конкретно. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова в ефира на bTV.

Според нея казусът е изцяло политически и няма нищо общо със самите бойни самолети.

По думите ѝ Бойко Борисов управлява в режим на премиерска република, за него парламентът не е важен, защото той взима решенията еднолично.

Фигурата на Радев заплашва Борисов и той прави опит да принизи авторитета му, допълни Нинова.

Атаките срещу президента ще продължат, а Борисов сам е предрешил избора на шведския самолет, казвайки на премиера на страната при среща в Брюксел, че ще започнем преговори с тях, категорична е Нинова. 

Председателят на левицата добави, че комисията за самолета е трибунал за разследване на Радев. Според нея има други методи, с които депутатите да упражнят контрол върху плановете за харчене на 1,5 млрд. лв.

Относно НДК и скандалите с уволнението и връщането на работа на Мирослав Боршош Нинова заяви, че са се сблъскали две лобита в ГЕРБ – това на Румяна Бъчварова и на Лиляна Павлова, а премиерът е направил неуспешен опит да лавира между тях.

„Това се лепи на европредседателството ни. По този начин опорочиха най-важната кауза, която можеше да ни обедини в следващата година”, коментира тя.

Лидерът на левицата обяви, че БСП внася законопроект за борба с неизплатените заплати на работниците. Според текстовете ще бъдат ограничени възможностите една фирма да се прехвърля на фиктивни собственици и когато работодател не е платил заплати, да трябва да се издължи първо на хората, вместо на кредитори като банки и други институции.

Темата за неизплатените заплати коментира и Крум Зарков от БСП пред БНР.

БСП ще внесе допълнителни промени в законодателството за случаите, когато има работодател, който иска да плати заплатите на работниците, но е изпаднал в затруднения, които могат да доведат до несъстоятелност, обясни Зарков.

Поправките ще са в посока на формиране на специален фонд, от който да се възползват служителите в такива фирми, поясни той.

Дадохме стъпка в правилната посока по отношение на некоректните работодатели, обобщи Крум Зарков. Става дума за много по-строг контрол и възможности за реакция срещу онези работодатели, които имат пари, но не плащат заплати, поясни той.

В хода на обсъждането се обединихме около предложения за създаване на облекчена процедура, чрез която служителите могат бързо да се снабдяват с изпълнителни листове с дължимите от тях суми на базата на влезли предписания с инспекцията по труда, коментира от своя страна Диана Йорданова от ГЕРБ, която е председател на парламентарната комисия за неизплатените заплати.

Прието е и недопускане за участие в процедури по обществени поръчки като изпълнители и подизпълнители на фирми, които не са издължили работни заплати, съответно обезщетения на работници, както и разширяване на достъпа до Фонда за гарантиране на вземанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още