IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз иска промяна на методиката за договори между НЗОК и болници

Според лекарите тя трябва първо да се приложи пилотно в няколко области

10:39 | 08.02.16 г.
Лекарският съюз иска промяна на методиката за договори между НЗОК и болници

Предоговаряне на методиката за сключване на договори между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и болниците иска Българският лекарски съюз (БЛС).

Съсловната организация настоява да се направят промени в наредбата за критериите за сключване на договори с фонда и клиниките и да бъде изяснена методиката, по която това ще се случва.

Пред БНР председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев обясни, че наредбата ще класира лечебните заведения, но не предлага методика за този процес. От БЛС са дали и предложения за промяна на някои от критериите.

БЛС предлага пилотно прилагане на методиката. „Методиката трябва да бъде изработена и наложена в няколко области като пилотен проект, за да се види ефектът от нейното приложение, за да може тя да бъде изчистена максимално“, посочи Грозев. 

„Има разумни критерии в наредбата", призна Грозев, но допълни, че на този етап критериите са доста неясни, а и никъде не са упоменати договорите със специализираните болници, които са от трето ниво, но не притежават други структури, които да им донесат определен брой точки. Така може доста големи и важни болници да изпаднат от класацията, допусна д-р Грозев. Но изрази надежда, че пропуските ще бъдат изчистени.

„Никой няма да мери с хронометър времето за преглед, което според новите правила е фиксирано на 30 минути“, подчерта още Венцислав Грозев. Според него целта е да се регламентира минималният брой пациенти, които трябва да бъдат прегледани от лекаря.

Относно заплахата от закриване на малките болници в страната заради новата здравна карта Грозев коментира, че след като болницата е работеща, има използваемост на легловия фонд и покрива нивата на компетентност, не трябва да бъде обект на несключване на договор.

Множеството промени в здравеопазването, въвеждани екстремно, будят притеснения и неясноти сред лекарската колегия, подчерта още той.

Междувременно в някои градове вече се обявиха против промените в здравната карта, засягащи общинските болници. Според община Берковица например документът, който в момента е за обществено обсъждане, ощетява правата на местните пациенти. „Берковската болница е жизненоважна за населението от общините Берковица и Вършец, заяви в "Преди всички" кметът на града инж. Милчо Доцов. По думите му болницата е в добро състояние, няма съществени задължения, сградата е ремонтирана, инвестирано е в медицинска апаратура.

„Имаме четири отделения и има риск две от отделенията на практика да не съществуват. Това означава хората да пътуват до Монтана, за да се лекуват“, обясни кметът. Той нарече наредбата, която засяга дейността на болниците, грешна и антинародна.

Миналата година бяха приети промени в Закона за лечебните заведения, според които Здравната каса няма да може да сключва договори с всички болници, а това ще става избирателно на база определени критерии, заложени в методика.

Националната здравна карта пък ще покаже необходимостта от болници, легла и специалисти по места, но няма да определя нито финансиране, нито с кои болници ще сключва договор Здравната каса.

Според разписаните в методиката критерии става ясно, че преимущество ще се дава на по-големите лечебни заведения със спешно и интензивно отделение, непрекъсната дейност, с по-голям брой отделения и клиники, които осъществяват по-сложни манипулации и лекуват повече пациенти. Договор с НЗОК ще си осигурят и болниците с по-високо ниво на компетентност, които осигуряват комплексно лечение, имат положителна акредитация и обучават специализанти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още