IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариане Тисен: Не бива да се отпускаме, безработицата в Европа все още е висока

България е активен поддръжник на идеята ЕС да бъде максимално отворен към азиатските си партньори, заяви премиерът Бойко Борисов

15:48 | 03.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Въпреки че Европа вече излиза от кризата, безработицата все още е висока, особено сред младите хора, и затова са нужни обединени усилия за подпомагане на младите на пазара на труда. Това заяви еврокомисарят за заетостта и социалните въпроси Мариане Тисен при откриването на Петата конференция на министрите на труда и заетостта в София.

Еврокомисарят по заетостта определи дългосрочната безработица като тежко предизвикателство, което изисква общи усилия на правителствата.

„Все още не бива да се отпускаме, безработицата в Европа все още е висока”, заяви Тисен, посочвайки, че държавите в Европа са финансирали мерки за подпомагане на заетостта и подобряване уменията на хората.

По думите й европейските държави са ангажирани със стабилна фискална политика в тази посока. Тя посочи, че мерките дават резултат, въпреки че процесът е доста бавен и скромен. Еврокомисарят отчете, че безработицата намалява в повечето от държавите от ЕС.

Мариане Тисен припомни, че новата ЕК, която пое поста си преди година, е ангажирана с ново начало за Европа и извежда социалните въпроси като приоритет. „Нашите инвестиции са на стойност 300 млрд. евро, които ще доведат до създаването на нови работни места”, посочи тя.

„За страната ни домакинството на формата на министрите на труда е важно международно събитие, защото и българското правителство отделя важно внимание на въпросите за младежката безработица, достойните условия на труд, социалната защита”, каза социалният министър Ивайло Калфин в приветствието си пред участниците.

„За България диалогът между европейските и азиатските страни е много важен.  България е активен поддръжник на идеята ЕС да бъде максимално отворен към азиатските си партньори, поддържаме добро партньорство и диалог с всеки от тях”, заяви премиерът Бойко Борисов, който също приветства участниците в началото на форума.

София е домакин на Петата конференция на министрите на труда и заетостта по линия на Евро-Азиатския диалог. Форматът на тема "Към устойчиво социално развитие в Азия и Европа: Съвместна визия за достойна работа и социална защита" събира участници от 51 страни. Целта е да се задълбочат взаимоотношенията по линия на политически, икономически и културни въпроси от глобално значение.

Очаква се да бъдат обсъдени темите за младежката безработица, борбата с неформалната икономика и социалното изключване. По тях ще се формулират общи позиции, които ще бъдат записани и в заключителната декларация на срещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:37 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още