IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Maртин Шулц: Стабилна България ще помогне и ЕС да бъде стабилен

Българското правителство заслужава подкрепата ни, заяви председателят на Европейския парламент

22:23 | 04.12.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Maртин Шулц: Стабилна България ще помогне и ЕС да бъде стабилен

Четири ключови теми са били обсъдени по време на срещата на българския премиер Бойко Борисов с председателя на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц, стана ясно по време на пресконференция на двамата след срещата. На срещата присъства и вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

"Първата бе трудното сформиране на правителство, което е изправено пред големи предизвикателства. Надявам се да остане стабилно. Втората тема бе повишаването на минималното трудово възнаграждение с 11,8%, а също и отпускане на социални добавки за пенсионерите за идната зима”, посочи Щулц.

Председателят на ЕП призна, че по време на срещата между двамата е обсъдена и темата за "Южен поток“ и бъдещето на проекта. "Споразумяхме се да поддържаме връзка, но в рамките на тази публична изява не мога и не трябва да кажа нищо повече по този въпрос”, подчерта Шулц.

Той посочи, че четвъртата тема е била за членството на България в Шенген и за по-нататъшните промени в това отношения.

"Моето становище е, че Европейският съюз е правова общност и когато държавите-членки отговарят на определени критерии,  от това за тях произтичат и законови права. Въпросът трябва да се разглежда от тази, а не от политическа гледна точка", категоричен бе председателят на Европейския парламент.

Шулц не пропусна да похвали усилията на българското правителство. "Кабинетът заслужава подкрепата ни и нека заявя, че както министър-председателят Бойко Борисов, така и вицепремиерът Ивайло Калфин застават с личната си репутация зад каузата да бъде върната стабилността на България. Една стабилна България ще помогне и за това Европейският съюз да бъде стабилен”, категоричен бе Мартин Шулц.

От своя страна българският премиер Бойко Борисов благодари на Шулц за личната му подкрепа за присъединяването на България към Шенген. "Благодаря за това, че подкрепяте правителството, което е единствен гарант в тази тежка ситуация и за преодоляването на кризата, в която се намираме”, заяви Борисов.

По думите му предстоящото през пролетта посещение на Мартин Шулц в България и в българския парламент е ясен знак за доверие към управлението в страната.

"Благодаря за подкрепата към кабинета, към социалните мерки, които предприемаме и, разбира се, за всички реформи, които ще правим и правим в момента“, заяви Борисов. Той изрази признателността си за личната и институционална подкрепа на председателя на ЕП относно присъединяването на България  и Румъния към Шенгенското пространство.

Още новини от страната и чужбина може да четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Arr
преди 9 години
да с най ниските доходи ще бъдем най стабилната в ЕС, аман от принципни приказки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Martin Schulz го е преместил у другио крачол за България, *** то бива демагогия ама чак пък толкова ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още