IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Менда Стоянова: Заплатите ще растат при преструктуриране на икономиката

От септември учителските възнаграждения ще нараснат с около 20%

11:58 | 22.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов: Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов: Investor Media Group

Ако искаме рязко увеличение на доходите с цел догонване на тези в Европа, трябва да говорим за преструктуриране на икономиката и приоритетно развитие на секторите, които носят висока добавена стойност. Това каза пред БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

За да привличаме инвеститори, трябва да се работи по административната реформа и намаляването на административната тежест. Концесиите и публично-частното партньорство остават единствената форма за привличане на частен капитал в обществено значими проекти, посочи Стоянова.

Тя уточни, че държавата не може да има пряко участие в увеличаването на доходите, но може да се намесва чрез минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове.

Ръстът на минималното възнаграждение обаче означава и ръст на заплатите на администрацията.

„Ако наистина от 2018 година минималната работна заплата стане 510 лева, както е предвидено, и тя продължи да расте в следващите години с един ръст от по 10%, това означава, че в някои бюджетни сфери средната работна заплата ще се изравни с минималната за страната, което е недопустимо, тъй като там работят хора с образование и квалификация.

Това е социалната сфера, а там е изключително трудна работата. Там се работи на терен с хора в неравностойно положение“, посочи тя.

От септември учителските заплати ще нараснат с около 20%, като повече яснота ще има, когато се отчете изпълнението на бюджета за първите 9 месеца, уточни Стоянова. 

Тя смята, че образователната система трябва също да си свърши работата за обхващане на децата, които не ходят на училище, и даването на практически знания на учениците.

Ръст на пенсиите по думите й трябва да има, но това трябва да се случва, без да расте дефицитът в системата и без финансиране от други източници, различни от осигурителни вноски.

За тази година се очаква ръст на осигурителните вноски от около 200 млн. лв., като 100 – 120 млн. лв. от тях веднага ще отидат за покриване на увеличението на минималната пенсия, информира Менда Стоянова.

Тя каза, че бъдещото увеличение на пенсиите трябва да бъде поставено в пряка зависимост от увеличението на осигурителните вноски и възможността системата да генерира собствени приходи, или за сметка на някои неефективни разходи.

Запитана как трябва да се реши проблемът с нереалните инвалидни пенсии, Стоянова каза, че хората с увреждания трябва да бъдат подпомагани от държавата, но има и други, които работят и получават инвалидна пенсия. Това според нея трябва да се коригира постепенно в нормативен аспект и новото законодателство да се приложи при преосвидетелстването.

Към април 2017 г. при изпълнението на държавния бюджет има 780 млн. лв. ръст на приходите спрямо приходите от миналата година, каза депутатът. Тя уточни, че тези допълнителни приходи са били предвидени в бюджетната прогноза, базирана на ръст на икономиката, на доходите и на действията на приходните агенции срещу сивата икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още