IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на икономиката очаква 1,5% ръст на чуждите инвестиции тази година

Миналата година преките чуждестранни инвестиции у нас са били най-високите от четири години насам, каза икономическият министър Божидар Лукарски

10:41 | 25.03.16 г.
Министерството на икономиката очаква 1,5% ръст на чуждите инвестиции тази година

Очакванията за тази година са преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) да стигнат 3,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) и се предвижда реален ръст на инвестициите от 1,5%. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за очаквания икономически растеж у нас, цитирайки данни от актуализираната есенна макроикономическа прогноза на Министерството на финансите (МФ) за 2015 г.

Министърът на икономиката отчете, че по данни от 2015 година инвестициите отчитат положително развитие. По предварителни данни на БНБ за януари-декември 2015 година преките чуждестранни инвестиции у нас възлизат на 1,593 милиарда евро, като е отчетен ръст от 308 милиона евро, или с 24% спрямо 2014 година, когато размерът на ПЧИ е бил 1,285 милиарда евро.

„Това е най-високият отчетен размер на преки чуждестранни инвестиции от 2012 година насам”, посочи Лукарски пред депутатите.

Министърът цитира и последни данни на НСИ, според които инвестициите като бруто капиталообразуване за периода януари-декември 2015 г. са в размер на 18,3 милиарда лева, или 21,1 % от БВП, като е отчетен ръст от близо 4% спрямо предходната година.

За януари-декември 2015 година инвестициите като разход за придобиване на дълготрайни материални активи възлизат на 18 милиарда лева по предварителни данни на НСИ, каза още Лукарски.

За осезаемо увеличаване на ПЧИ през миналата година Министерството на икономиката (МИ) е изготвило анализ на проблемите на инвеститорите и започна регулярен мониторинг на инвестиционния климат, припомни Лукарски.

Очаква се междуведомствени работни групи да предложат на Министерския съвет мерки за преодоляване на проблемите около подобряване на бизнес средата и стимулирането на инвестиционната активност.

МИ работи усилено и по насърчаване на износа на традиционните български селскостопански продукти, машиностроителнаа проукция, електротехниката, козметичната и химическата промишленост, посочи още министърът. Водещи стоки от българския износ през миналата година са били нефтените масла, рафинирана и нерафинирана мед и медни сплави, медикаменти, конфекция, пшеница, руди и др., отчете Божидар Лукарски.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още