IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВР ще увеличава допълнителните възнаграждения на полицаите

Служебният министър на вътрешните работи ще преразгледа базата на бонусите, но към момента не е ясно с колко ще бъдат увеличени

17:47 | 23.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Допълнителните възнаграждения, които полицаите получават въз основа на оценка, ще бъдат увеличени. Това стана ясно на дискусия, организирана от омбудсмана Мая Манолова, в която участваха представителите на седемте синдиката в МВР, зам.-министрите на вътрешните работи Маринела Белева и Венцислав Катинов, както и служители от системата.

Форумът бе свикан, след като общественият защитник бе сезиран от над 1 500 души, работещи в МВР за орязани права, съобщават от пресслужбата на омбудсмана.

До утре ще се сформира работна група, която ще преразгледа базата на възнаграждението, което получава всеки служител, каза зам.-министърът на вътрешните работи Маринела Белева.

„След публикуване на наредбата се изготвя заповед, с която се определят работни планове, ще бъдат на шестмесечие и ще бъде определен бонус, в по-висок размер от това, което се получава до момента“, допълни Белева.

„Хаосът, предизвикан от последните изменения в Закона за МВР, трябва да бъде преодолян. Това, което може да се направи веднага е служебното правителство да извърши организационни промени в подзаконовата нормативна база“, каза Мая Манолова. 

Във всички случаи спорните текстове, които създават проблеми, трябва да бъдат променени. Единият начин е чрез изготвяне на законопроект, който да бъде внесен след като бъде сформиран следващият парламент. В работната група ще бъдат включени представители на синдикалните организации.

Манолова предупреди, че ще атакува въпросните текстове и пред Конституционния съд, като ще пледира за тяхното отпадане.

„С тези изменения се отнемат вече предоставени права – социални, пенсионни, осигурителни, професионални, което за мен като омбудсман е неприемливо”, каза Манолова.

По думите на омбудсмана хаосът е пълен, тъй като шофьорите, които са преназначени от 1 февруари, ще получават по-високи заплати от полицаите и от полицейските инспектори, както и два пъти по-големи от тези на същите служители на същата длъжност, които преди това са били назначени по Кодекса на труда.

“Правен, житейски абсурд, който създава сериозен дисбаланс. Чувството за справедливост на хората е нарушено, а когато полицейските служители загубят мотивация от това страда цялото общество“,  каза Манолова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още