IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 8 млн. туристи в България през летния сезон прогнозира Ангелкова

През първите седем месеца на годината приходите в туризма бележат ръст от 15% на годишна база

17:15 | 11.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общият брой на туристите в България за периода от април-септември 2016 г. ще надхвърли 8 милиона. Прогнозата е на министъра на туризма Николина Ангелкова, която участва в дебат за кадрите в туризма „Професионалното развитие в туристическия бранш - предизвикателства и възможности”, организиран от в. „24 часа“, съобщават от Министерството на туризма.

За активния летен сезон броят на чуждестранните туристи ще надхвърли 6 млн. души. Ако към тях се прибавят и българите, стават 8 милиона, каза Ангелкова. По думите й това са предварителни данни на база песимистична прогноза, която е напълно възможно да бъде надхвърлена.

"Много положителен  знак е, че разширихме крилата на летния сезон и през април и май ръстовете надхвърляха 20%", каза министърът. 

Растат и приходите - през първите седем месеца на годината те са се повишили с близо половин милиард лева и са над 3,4 млрд. лв., което е ръст от 15% спрямо същия период  на 2015 г.

Според министъра на туризма основното предизвикателство сега е да се надгради постигнатото, като се насърчат инвестициите в материалната база и кадрите. "В туризма е нужен качествен персонал, за да продължи растежът, но за това са необходими работещи мерки по цялата хоризонтална структура на отрасъла", акцентира Николина Ангелкова. Тя припомни още, че по данни от World Travel and Tourism Council за 2015 г. броят на директно заетите в туризма у нас е над 92 хил., но основен проблем остава липсата на целогодишна заетост в сектора.

Като проблем Ангелкова посочи, че за 20 години в България са направени инвестиции за около 18 млрд. евро в изграждане на материална база, а във висшите учебни заведения със специалност туризъм са подготвени едва 12 хил. специалисти. Остър недостиг има в изпълнителските позиции – пикола, камериерки, сервитьори, рецепционисти, бармани, почистващ персонал и пр. Чувствителен дефицит се забелязва и за специализирани кадри, за нови и т. нар. „редки“ специалисти (за голф, гурме, СПА услуги и др.)

Създаденият Междуведомствен съвет за кадрите в туризма работи по дългосрочно решение на проблемите, подчерта Николина Ангелкова. И допълни, че друга сериозна крачка за привличане на персонал бе приемането на Правилника за прилагане на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност. Чрез него стана възможно наемане на кадри от трети страни за потребностите на туризма по облекчена процедура. Благодарение на промените ще могат за първи път да се ангажират сезонни служители с разрешения за работа до 90 дни, стана ясно по време на форума. 

Заместник-министърът на образованието Диян Стаматов съобщи по време на форума, че през изминалата учебна година в професионалното образование по професиите "хотелиерство", "ресторантьорство" и "кетъринг" се отчита стабилна тенденция за увеличаване на приема, като обучението става в 130 професионални гимназии, 25 средни училища, пише БТА.

Общият брой на учениците, които са се обучавали в направлението "хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг", е 14 100, а в направлението "пътуване, туризъм и свободно време" - 3607. Най-желани професии от учениците са "готвач" - 4700 ученици, в 60 училища; "ресторантьор" - 6300, в 50 училища; "хотелиер" - 2800, в 31 училища. 

Професиите с нисък прием в направлението са "сервитьор-барман" - 131 ученици, в четири училища; а с нулев прием и тази година са професиите "камериер" и "портиер-пиколо".

Сред най-желаните професии са "организатор на туристическа агентска дейност" - 2600 ученици, в 36 училища; "екскурзовод" - 772 ученици, в 13 училища; "аниматор в туризма" - 353 ученици, в 9 училища. Професия с нисък прием в направлението е "планински водач".

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова съобщи, че по оперативната програма "Региони в растеж" е заложена възможността за финансиране на професионалното образование в сектора "туризъм". За следващата година се предвижда в 13 професионални гимназии в сектора да бъдат вложени 11 млн. лв. за подобряване на материалната база на тези училища с осигуряване на нужното професионално оборудване. В трансграничните програми също има възможност за подкрепа на сектора. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още