IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10-те най-търсени професии в България през 2016 г.

През 2016 г. фирмите най-трудно намират квалифицирани работници, инженери и шофьори, сочи проучване на ManpowerGroup

11:40 | 18.10.16 г. 10
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<span lang="en-US">IT</span>&nbsp;талантите са на 10-то място през 2016 г. по търсене от работадателите.&nbsp;<em>Снимка: Pixabay</em></p>

IT талантите са на 10-то място през 2016 г. по търсене от работадателите. Снимка: Pixabay

62% от работодателите в България изпитват затруднения да запълнят своите свободни работни места тази година, показва годишното проучване за недостига на таланти на ManpowerGroup България.

Данните са от национално-представително проучване сред 621 работодатели в България. За сравнение, през 2015 година, процентът на български работодатели, споделили такива трудности, е бил 50%.

Мнозинството от българските работодатели, участвали в проучването (62%), заявяват, че изпитват подобно ниво на трудност в намирането на подходящи кандидати, както и през миналата година. 24% от анкетираните, обаче, считат, че тази година им е по-трудно. Ситуацията се е улеснила при 6% от работодателите.

Основните причини, посочвани от мениджърите в България, за срещаните трудности при запълване на свободни позиции, са: на първо място с 32% липса на изискваните т. нар. твърди умения (например квалификации, свързани с определени задачи, IT умения, или езикови и математически умения); 30% - липса на кандидати, и на трето място – 13% - липса на изискваните т. нар. меки умения (професионализъм, ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост/адаптивност). Липсата на опит у кандидатите се посочва като причина за недостига на таланти от 12% от работодателите. Едва 11% от наемащите посочват, очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение. 

За справяне с трудностите при намирането на кадри българските работодатели използват няколко стратегии. Най-голяма част – 50% - предоставят допълнително обучение и развитие на настоящия си персонал. На второ място, работодателите посочват наемането на хора извън традиционния набор от таланти – по-възрастни, или по-млади от обичайното. Eдна трета от работодателите (33%) използват аутсорсинг на дейности, 30 на сто предлагат по-високо възнаграждение на наетите, а 29% - предлагат допълнителни екстри. 22% казват, че променят съществуващите работни модели – например гъвкава или дистанционна работа. Само 9% от анкетираните твърдят, че не следват никакви стратегии, а 2% заявяват, че не знаят.

„Тази година най-търсени от работодателите в България са квалифицираните работници, които сменят мястото си в класацията с инженерите, които бяха най-дефицитни през миналата година. IT талантите са на 10-то място през 2016 година, спрямо 4-та позиция през 2015 г. Търговските представители и ръководителите проекти са сменени от общи работници и оператори производство. И тази година дисбалансът между търсените и предлаганите умения е на доста високо ниво“, коментира Надя Василева, управляващ директор на ManpowerGroup България.

По мнение на експерта, за да бъдат успешни, бизнес организациите трябва да обърнат по-голямо внимание на изготвянето и следването на стратегии за преодоляване и предотвратяване на недостига на таланти. От друга страна, кандидатите е добре да са готови да учат непрекъснато и да се развиват, така че да бъдат конкурентоспособни.

Най-търсените професии за 2016 г. в България

1. Квалифицирани работници

2. Инженери

3. Шофьори

4. Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството

5. Лекари и други здравни професионалисти

6. Мениджъри (мениджмънт / корпоративни)

7. Работници

8. Оператори производство / оператори на машини

9. Счетоводители и финансисти

10. IT персонал

Най-търсените професии за 2015 г. в България

1. Инженери

2. Квалифицирани работници

3. Мениджъри

4. IT персонал

5. Счетоводители и финансисти

6. Шофьори

7. Лекари и други здравни професионалисти

8. Търговски представители

9. Ръководители на проекти

10. Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството

Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA) и света

Недостигът на таланти в световен мащаб се е повишил до 40% през 2016 г. спрямо 38% през 2015 г., достигайки отново до нивото от 2006 г. От старта на проучването, най-високият процент работодатели в световен мащаб, посочващи, че изпитват трудности при намиране на подходящи кадри, е бил 41% през 2007 година.

Най-търсените професии в региона на Европа, Близкия Изток и Африка за 2016 година са квалифицирани работници, инженери и шофьори. В световен мащаб на първо място отново са квалифицираните работници, но следвани от IT персонала и търговските представители.

Мнозинството от работодателите в ЕМЕА – 70% - считат, че трудностите, които изпитват при запълване на работни места са подобни на тези, които са имали и през 2015 г., докато в световен мащаб, 59% от анкетираните смятат така.

Като основна причина за недостига на таланти, най-голяма част от работодателите в ЕМЕА и в световен мащаб посочват липсата на кандидати – 27% - ЕМЕА, а световен мащаб – 24%.

Най-голяма част от работодателите - в глобален мащаб – 53%, а в ЕМЕА – 60%, следват стратегии за предоставяне на допълнително обучение на настоящите си служители, за да се справят с недостига на таланти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 0
kony
преди 7 години
Ами липсва щото прави тротоари в Германия, Англия, Канада, САЩ и т.н. Дай му половината от това което изкарва навън и ще се върне , хем ще е видял свят, добил опит, понаучил език. Но какво тогава ще папат Прасчо и компания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
v_tin
преди 7 години
Тувтуварджия, това е работник за правене на тротоари, и той липсва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 3
khao
преди 7 години
що за професия е работник, ае по сериозно с уж сериозните проучвания :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 1
fri
преди 7 години
Работодателите, които искат инженери и др.,да започнат да дават добри стипендии на учащите с доовор после да работят при тях с добри заплатино при условие дипломата да не е купена, а наистина да имат тези умения и знания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 2
albobo76
преди 7 години
Кадри идват с хиляди от юго-изток, ама нещо не искали да бачкат за 1500 лв. И що ли да бачкат, когато могат да си вземат всичко което поискат с ножа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 3
misanthrope
преди 7 години
И шо стана са? ИТ персонала аха аха.. да изпадне от 10ката! Що така ве Баце, шо така бе, Търнокоп, шо така бе, Наков? Нали се недостиг имаше се проблеми се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 5
SS-23
преди 7 години
Едва 11% от наемащите посочват, очакването от страна на кандидатите за по-високо от предлаганото възнаграждение. ---Мдааа ... значи искат 3 в 1 ! Е па нЕма 3 в 1 ... благодаряй се ако намериш 1 към 1!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
"...и други държави извън ЕС."Ми то има колко щеш от Сирия , Ирак , Агганистан , Мали...даже и без зелени карти и без "мащабни" програми !Привличането на квалифицирани специалисти сещаш ли се с кво става ...твойте "мащабни" програми си ги скрий някъде по на тъмно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 24
MZ/X
преди 7 години
Време е за по мащабна програма за зелени карти с която се привличат квалифицирани специалисти от Украйна и други държави извън ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Аха , тъй ше е тя ...дето казваше Радой "таз година шоколад от соя , до година от моя." !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още