IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК е на загуба от 311 млн. лева за деветмесечието

ЕРП-тата съобщават за масово излизане на небитови потребители на свободния пазар

11:21 | 26.10.15 г. 3
НЕК е на загуба от 311 млн. лева за деветмесечието

Националната електрическа компания (НЕК) е на загуба от 311 млн. лева за първите девет месеца на годината. Това съобщи директорът на финансовата дирекция на дружеството Румяна Кръстева по време на откритото заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране, на което беше разгледано решението за промяната на цената на електроенергията от 1 ноември.

Припомняме, че в края на миналата седмица регулаторът свали стойността на таксата "Задължения към обществото" с 1 лев, заради по-ниската цена на природния газ в последните месеци на годината.

Към края на септември загубите от регулираната дейност на дружеството са в размер на 400 млн. лева, уточни още Кръстева.

Задълженията на НЕК към края на август са 3,6 млрд. лева, от които 1,5 млрд. лева са към производители на електрическа енергия, каза още тя. На т.нар. "американски" централи - AES Гълъбово и КонтурГлобал, НЕК дължи 968 млн. лева. 

Прогнозата на Кръстева е, че до края на годината загубите на НЕК ще нарастнат до 400 млн. лева.

Тя посочи още, че няма изготвена наредба за разпределението на приходите във фонда за спасяването на електроенергетиката, в който всеки месец производителите на електроенергия и търговци трябва да внасят 5% от приходите си от продажби. Кръстева посочи, че приходите във фонда са 24,5 млн. лева месечно.

От държавната компания коменитраха още и че приходите й намаляват - през август и септември с по около 10 млн. лева. Изчисленията сочат още, че това няма да бъде компенсирано с намалените разходи за изкупуване на енергията от топлофикациите, което ще бъде в размер на 40,5 млн. лева. Ако влязат в сила новите предложения на КЕВР, приходите за дружеството до края на регулаторния период – ще бъдат 35 млн. лева.

От електроразпределителните дрежества пък съобщиха за масовото напускане на небитови потребители от ниско напрежение на свободния пазар. Само в периода август - октомври 6 хил. обекта са излезнали на свободния пазар, обясни Зорница Генова от ЧЕЗ България. EVN България също посочиха, че има увеличение на броя на потребителите, излизащи от регулиран към свободен пазар. До края на регулаторния период (юни 2016 година) прогнозите са, че 52% от небитовите потребители на регулирания пазар (основно малки и средни фирми) ще излязат на свободния пазар.

Разпределителните дружества посочиха още, че в доклада на работната група без промяна остават технологичните разходи - в размер на 8%, което не е реалистично. От ЧЕЗ България посочиха още, че признатите оперативни разходи са с 14% по-ниски от реално извършените.

Промяната в таксата "Задължения към обществото" ще стане ясна след заседание на енергийния регулатор на 1 ноември.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Чудесно ако е така ! Да се разкарат! Хем за българите добре хем тях бълха ги охапала. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 8 години
Дали си наясно, че операциите на тези дружества са около 1% от общият им оборот по света?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
power grid
преди 8 години
Дреме ми за ЧЕЗ ЕВН и Енергопро.Желая им фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още