IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николина Ангелкова: Всеки турист е длъжен да се съобразява с българските закони

Хората отиват на места, където има спокойствие, заяви министърът

11:02 | 10.06.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всеки, който посещава България, е длъжен да се съобразява с традициите, културата, най-вече със законите. И ако някой нарушава закона, трябва да бъде съден като всеки един гражданин. Това каза пред Дарик министърът на туризма Николина Ангелкова.

Повод за коментара бе инцидентът с камериерката, която бе ритната в главата от пиян швед по време на работа без причина.

Тя каза, че 38 хил. шведи са посетили България миналата година. Тази година от януари до април те са около 4200 или с 15% повече. Скандинавските туристи са в топ 20 и имат разнородни интереси. Повечето идват с цел почивка на море, но ние насърчаваме туроператорите да предлагат културно-исторически туризъм, балнео и спа, каза министърът.

На въпрос дали те идват с цел алкохолен туризъм Ангелкова каза, че това зависи от културата на самия турист.

Изключително важно е как рекламираме нашата страна, заяви тя.

„Имиджът ни определя профила на туристите. Миналата година бяхме поставени на първо място от National Geographic Русия като дестинация за семеен туризъм“, каза Ангелкова. По думите й Слънчев бряг е единственият курорт, който е по-известен като дестинация за забавление.

Запитана дали трябва да се ограничи алкохолът, за да бъде почивката семейна, тя посочи, че и сега има ограничения за продажба на алкохол за непълнолетни.

Министерството на туризма цяло лято непрекъснато ще следи за нарушения по цялото Черноморие. Основното е къде по Българското Черноморие какъв продукт искаме да предлагаме, каза министърът. Тя допълни, че НАП, МВР, Митници, Прокуратурата също ще следят за спазването на закона.

По повод поисканата от нея оставка на председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин заради изказването му, че инцидентът с камериерката не трябва да се раздухва, Ангелкова каза: „Един човек, който формира мнението в сектор туризъм, е длъжен да се държи на положение и най-малко от него следва да се очакват подобни изказвания“. 

Тя допълни, че хората отиват на места, където има спокойствие и законността се спазва. 

Министърът припомни, че по принцип винаги не достигат работни места в сектора, особено в изпълнителските професии – камериерки, рецепционисти, сервитьори и бармани.

Украинци и молдовци ще работят в курортите, стана ясно от думите й, но това според министъра е краткотрайно решение. Запитана дали тези хора правят дъмпинг на заплатите тя отговори, че прилагаме изцяло европейски правила. Министерството по думите й нито сключва договори с тези работници, нито ги наема и няма информация какви заплати плащат работодателите.

На база на ранните записвания е заявките за чартъри се очаква ръст от 7% на туристите с тенденция да се стигне до 10%, като се очакват повече германски и руски туристи.

Трябва да уважаваме нашите традиции. В Закона за туризма се предвижда промяна, която предвижда доброволен етикет за автентична България – там, където се предлагат основно български продукти местно производство, където се тъкат килими и хотелът ги използва, да се получава знак за опазване на българската култура, съобщи министърът.

Тя смята, че приличното облекло в манастирите е традиция, която трябва да наложим да се спазва, например там да не се влиза с голи рамене или къси панталони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Мила Николинке, ако искаш разумни туристи, които идват да се съобразяват със законите, а не да разпускат, трябва да забравиш за масовката и да се инвестира в развитието на пакет за по-скъпи туристи, но тогава няма да има хвалби, че идвали 10 млн туриста, които носят толкова, колкото 300 хил на Сейшелите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още