IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов одитор е проверил сметките на "Летище София" заради наказателната процедура

Сметките на управляващия орган на летището са отделени от тези за другите му дейности, уверява транспортният министър

14:28 | 10.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Летище София</em></p>

Снимка: Летище София

Министерството на транспорта е избрало нов независим одитор на „Летище София“ заради опасността от наказателна процедура заради сметките на управляващия орган на летището от сметките за спомагателните дейности, свързани с наземното обслужване.

Това става ясно от писмен отговор на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на въпрос от депутата Слави Бинев. Въпросът и отговорът са публикувани на сайта на парламента.

Припомняме, че Европейската комисия (ЕК) изпрати през юли мотивирано становище до транспортното министерство с искане да се гарантира разделянето на сметките на управляващия орган на столичното летище в съответствие с директивата за наземните услуги в летищата на ЕС.

Летището извършва и спомагателни услуги в качеството му на лицензиран оператор за наземно обслужване - поддръжка, зареждане с гориво и обработка на товари, регистрация, кетъринг, обработка на багажите и превоз в рамките на летището. Сметките за тези дейности обаче, според ЕК, не са ясно отделени от другите дейности. Това отделяне трябва да бъде потвърдено от независим одитор, поиска Брюксел.

От отговора на Московски става ясно, че новият одитор е потвърдил съгласно международните стандарти, че двата вида сметки са отделени и няма „преливане“ на финансовите потоци от управляващия орган към спомагателните му дейности и обратното.

Констатацията на одитора е изпратена на ЕК през септември. По-късно ще стане ясно дали ЕК е приела отговора или ще задълбочи наказателната процедура.

Московски пояснява, че през септември 2015 г. България е получила запитване от ЕК за сметките на „Летище София“. На запитването е отговорено и е изпратен и доклад на одитора за дейностите на летището за периода 2012-2014 г., но отговорът не е приет от ЕК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още